Доступність посилання

ТОП новини

Росія втягує Україну до Митного союзу через зону вільної торгівлі?


Київ – У Кабміні запевняють, що зона вільної торгівлі з СНД дасть Україні вільний доступ на ринки країн колишнього Радянського Союзу та унеможливить економічні суперечки з Росією. Утім, представники країн-партнерів не обіцяють Україні такого безхмарного майбутнього. А експерти відзначають, що ціною економічного співробітництва в межах цієї зони може стати спонукання до вступу у політичне об’єднання – Митний союз.

Зона вільної торгівлі з СНД дозволить Україні збільшити взаємний товарообіг із цими країнами на 35 відсотків і наростити обсяги внутрішнього валового продукту на 37 мільярдів гривень на рік, запевнив урядовий уповноважений із питань співпраці з Росією Валерій Мунтіян. Також, за його словами, український уряд розраховує, що зможе закуповувати енергоносії за справедливими цінами. Утім, угода про зону вільної торгівлі (ЗВТ) з країнами СНД містить низку вилучень та винятків. Так, російська сировина, яку використовують інші країни, обкладена високими митними ставками, зокрема Росія зберігає експортне мито на природний газ у розмірі 30 відсотків. Тому Україна і надалі вестиме переговори про скасування якомога більшої кількості винятків з угоди, запевнив Мунтіян.

«Україна ініціювала цей договір і всюди виступала за зону вільної торгівлі без вилучень та обмежень. Але цієї мети ще треба досягти. У переговорному процесі по максимуму прибрали, що можна було прибрати. Головне, що не будуть вживатися нові вилучення. Також встановлюються терміни скасування вилучень щодо імпорту. Наприклад, по Україні щодо горілки – на початок 2012 року, щодо цукру – від 2015 року. Щодо вилучень по експорту, там аналогічна ситуація», – заявив Валерій Мунтіян.

Також, за його словами, угода про зону вільної торгівлі передбачає перехід на єдині стандарти якості товарів, що унеможливить економічні суперечки, на кшталт «сирної війни», коли Росія заборонила ввезення української молочної продукції.

ЗВТ не врятує Україну від економічних війн із Росією – Слєпньов

Утім, на думку міністра торгівлі Євразійської економічної комісії Андрія Слєпньова, немає гарантій, що подібні конфлікти не виникатимуть, але вони будуть вирішуватися за правилами Світової організації торгівлі, що мають діяти на території ЗВТ із країнами СНД.
Не можна виключати рішень з боку країн Митного союзу чи України, які не сподобаються іншій стороні
Андрій Слєпньов

«У нас нова реальність щодо правового врегулювання торгівлі. Не можна виключати рішень з боку країн Митного союзу чи України, які не сподобаються іншій стороні. Інша справа, що орган, який ухвалить таке рішення, за 2-3 місяці опиниться у міжнародному арбітражі, де він буде доводити відповідність нормам СОТ і відповідати за своє рішення. Це, мабуть, головне. Тому ми налаштовані, можливо, стимулювати виникнення подібних суперечок, щоб була процедура. Тоді подібні необґрунтовані війни будуть уже в минулому», – зауважив Слєпньов.

Росія сприймає Україну та СНД не як партнерів, а як ринки збуту – Лановий

Натомість Володимир Лановий, другий міністр економіки незалежної України, а нині депутат від НУНС, у коментарі для Радіо Свобода наголосив, що зона вільної торгівлі – це добра річ для економіки, адже вона відкриває нові можливості для підприємств, для свободи торгівлі, для бізнесу, для конкуренції. Однак, у випадку із зоною вільної торгівлі з СНД не йдеться про запровадження нових правил для вільної торгівлі, вважає Лановий.
Мета є політичний процес, політичне об’єднання країн, а не ринкові свободи і взаємний розвиток
Володимир Лановий

«Створення так званої зони вільної торгівлі є засобом адаптації країн колишнього Радянського Союзу до співпраці з Росією, до втягнення у переговорний процес, у регулятивний процес. Це стане звичною справою, так вважають росіяни. Після цієї адаптації будуть кроки щодо приєднання до Митного союзу. Тобто метою є політичний процес, політичне об’єднання країн, а не ринкові свободи і взаємний розвиток», – зазначив Лановий.

Володимир Лановий стверджує, що в економічному сенсі Росія сприймає Україну та інші країни СНД «не як партнерів, а як ринки збуту».

У жовтні 2011 року прем’єр-міністри країн СНД підписали угоду про зону вільної торгівлі в рамках Співдружності незалежних держав. У липні нинішнього року Верховна Рада ратифікувала цей документ.

Крім того 27 серпня 2012 року Україна підписала меморандум про співпрацю з питань торгівлі з Євразійською економічною комісією.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG