Доступність посилання

ТОП новини

ЦВК попри рішення ВАСУ не планує розглядати скасування реєстрації Сацюка, бо є багато питань – Магера


Заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера заявив у вівторок, що Вищий адміністративний суд, скасувавши реєстрацію колишнього першого заступника голови СБУ Володимира Сацюка кандидатом на виборах народних депутатів, перебрав на себе повноваження ЦВК, але в Центрвиборчкомі тим часом не скасовують постанови про його реєстрацію, бо «в юридичній площині виникає багато запитань».

За словами Магери, наразі після рішення ВАСУ в ЦВК ніхто не висував ініціативи скасувати реєстрацію Сацюка, тому з юридичного погляду він і далі кандидат на депутата, хоча ВАСУ й скасував його реєстрацію на підставі того, що Сацюк не жив в Україні протягом останніх п’яти років.

Заступник голови Центрвиборчкому вважає, що Вищий адмінсуд мав лише, встановивши факт, що Сацюк не жив в Україні протягом останніх п’яти років, зобов’язати ЦВК скасувати рішення про його реєстрацію. Натомість ВАСУ сам постановив скасувати цю реєстрацію, хоча, за законом про вибори народних депутатів, повноваження реєструвати, відмовляти в реєстрації чи скасовувати реєстрацію кандидатів має виключно ЦВК.

Вищий адміністративний суд України посеред ночі з 23 на 24 серпня постановив скасувати реєстрацію Володимира Сацюка кандидатом на вибори народних депутатів, пославшись на дані, що той тривалий час не жив в Україні, чим порушив одну з вимог закону до кандидата. Таким чином ВАСУ підтвердив аналогічне попереднє рішення Київського апеляційного адміністративного суду, ухвалене ввечері в неділю, 19 серпня.

У ЦВК раніше заявляли, що чинний закон про вибори, встановивши згадане обмеження (необхідність для кандидата прожити п’ять останніх років в Україні), не передбачив, на відміну від попереднього закону, можливостей перевіряти його дотримання, тому єдиним, кому відмовили в реєстрації за цим пунктом, був колишній Прем’єр-міністр Павло Лазаренко, щодо якого достеменно відомо, що останніми роками він перебуває в ув’язненні у США.
XS
SM
MD
LG