Доступність посилання

ТОП новини

Куди першокласників приведе «прискорений марш» стандартів Табачника?


Київ – Українські першачки будуть робити фізичні вправи, вчитимуть іноземну і матимуть «уроки перебування на свіжому повітрі», заявляють у Міносвіти. Міністр освіти, науки, молоді і спорту Дмитро Табачник звітує про готовність шкіл працювати за новими стандартами. Однак самі вчителі вважають, що програма для шестилітніх першокласників заскладна і може відбити в них бажання вчитись.

Українська початкова школа готова працювати за новими освітніми стандартами, які запроваджуються з 1 вересня. Про це заявив у вівторок міністр освіти, науки, молоді і спорту Дмитро Табачник, підбиваючи підсумки засідання колегії Міносвіти.

Таким чином, із першого класу вивчатимуть іноземну мову, з другого вивчатимуть інформатику, зросте кількість годин фізкультури до трьох на тиждень, за які не ставитимуть оцінки, а також впроваджується урок «перебування на свіжому повітрі». Решта уроків буде мати дві «фіззарядкові паузи».

Загалом, 50 відсотків навчального навантаження, відповідно до нових стандартів, є обов’язковим, а решта предметів – «на розгляд педагогічних колективів», зауважив Дмитро Табачник.

«Було пройдено шлях від створення стандарту і його затвердження до створення нових українських підручників і перепідготовки цілої низки вчителів», – говорить міністр.

«Лінгвістичної революції» не відбулося?

Марія Ільницька працює в початковій школі вже кілька десятиліть. Каже, що такої насиченої програми з окремих предметів, зокрема, з математики ще не було. Тепер діти наприкінці першого класу повинні «переводити години в доби і дециметри у метри і сантиметри», зазначає вчителька.

«Попередні діти вчилися додавати-віднімати у межах двадцяти, – розповідає вона. – Попередній підручник був краще побудований, а теперішній – дуже складний. Там є поняття «крива», «ламана», починаючи з цифри 3 іде поняття «трикутник», «сторони», «вершини» тощо. Матеріал нагромаджений. Діти фактично не є готові до такого. На кого це розраховано?»

А щодо фізкультури та іноземної, за словами Марії Ільницької, кількість годин на тиждень із цих предметів не змінилась.

На тому, що «нові» стандарти Табачника є зовсім не новими і «лінгвістичної революції», про яку говорив міністр журналістам, не відбулося, наголошує Павло Полянський із Центру освітнього моніторингу.

«99 відсотків того, що є у стандартах, ну, може, 90 відсотків – це, власне, те, що було у попередній редакції. Так само і хиби попередніх редакцій усунуто не було», – зазначає він.

Основною з хиб експерт вважає незбалансованість програми і перевантаження її інформацією, яка постійно змінюється і може до кінця навчання виявитися вже неактуальною.

Про вчителя знову не подумали – Гриневич

Перевантаження інформацією навчальних планів з педагогічної точки зору просто відіб’є у першокласника бажання навчатися далі, вважає Лілія Гриневич, координатор із питань освіти партії «Фронту змін». З іншого боку, зауважує вона, треба зважати на те, що праця вчителя залишається в Україні низькооплачуваною, тому до школи, зокрема, серед випускників-філологів ідуть одиниці. І не факт – що найкращі.

«Сьогодні їхня заробітна плата настільки низька на ринку праці, порівняно з тими людьми, що володіють іноземною і працюють перекладачами, що ми маємо серйозну проблему», – зауважує Лілія Гриневич.

Тим часом, за словами профільного міністра, кількість школярів щороку зростає. Першого вересня за парти вперше сядуть близько 430 тисяч дітей.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG