Доступність посилання

ТОП новини

Мітт Ромні представив свого напарника – Пола Раяна


Пол Раян критикував економічну політику Обами ще в статусі голови бюджетного комітету Палати представників Конгресу США, 2011 рік
Пол Раян критикував економічну політику Обами ще в статусі голови бюджетного комітету Палати представників Конгресу США, 2011 рік
Кандидат у президенти США від республіканців Мітт Ромні представив напарника – кандидата у віце-президенти США Пола Раяна, який гостро розкритикував політику адміністрації президента США Барака Обами. Про інші знакові події, що відбулися на з’їзді Республіканської партії США у місті Тампа штат Флорида знає кореспондент Української служби «Голосу Америки» Руслан Петричка.

– До виступу кандидата у віце-президенти Пола Раяна на з’їзді була прикута особлива увага. Як впорався цей молодий політик зі своїм першим серйозним випробуванням у цій президентській кампанії?


– Справді, виступ Пола Раяна був центральною подією цього дня на з’їзді. Це було випробуванням не лише для нього, але для всієї Республіканської партії. Конгресмен Пол Раян маловідомий широкому колу американських політиків. Перше враження – найсильніше, тому партія хотіла, щоб він справив добре враження перед делегатами і перед багатомільйонною телеаудиторією.

Навчені гірким досвідом чотирирічної давнини, коли тодішній кандидат Джон Маккейн обрав собі партнером на виборах маловідомого губернатора Аляски Сару Пейлин, яка швидко злетіла на пік популярності і так же швидко з нього скотилася, – цього разу республіканці тримали кандидата у віце-президенти подалі від журналістів.

Мітт Ромні вибрав Пола Раяна у віце-президенти якраз для цього – критикувати політику чинної адміністрації. Пол Раян очолює комітет з питань бюджету у Палаті представників. Він добре знається на економіці і буде критикувати саме економічний блок Обами
Пол Раян виявився сильним, переконливим промовцем, зарядженим на перемогу. У своєму виступі він зосередив увагу на критиці Барака Обами. Оглядачі кажуть, що Мітт Ромні вибрав Пола Раяна у віце-президенти якраз для цього – критикувати політику чинної адміністрації. Пол Раян очолює комітет з питань бюджету у Палаті представників. Він добре знається на економіці і буде критикувати саме економічний блок Обами. Крім того, він одного віку зі старшим сином Мітта Ромні. Тому, за задумом, повинен привабити молодь на сторону республіканської партії.

– Також цього дня на з’їзді багато говорили про плани Мітта Ромні у міжнародній політиці. Що пропонує кандидат від республіканців, зокрема, у відносинах з країнами Східної Європи?

Так, сьогодні на з’їзді виступали важковаговики Республіканської партії у міжнародній політиці Джон Маккейн та Кондоліза Райс. Вони, як і Пол Раян більше критикували Барака Обаму, аніж пропонували нові рішення. На думку Маккейна, Обама за час президенства здав американські позиції у світі. Він не підтримав кілька років тому народне повстання в Ірані, і зволікає тепер з рішучими діями у Сирії.

Через слабкість Обами, за словам Маккейна, партнери США у Південній Америці, Азії, Європі і на Близькому Сході почали сумніватися у лідерстві Сполучених Штатів, а Китай та Росія диктують Америці – як їй захищати свою безпеку та інтереси у світі.

Більше дізнатися про плани Мітта Ромні у міжнародній сфері можна у його виборчій програмі. Стосовно Росії, зокрема, Ромні зайняв вкрай критичну позицію. Він називає Росію дестабілізуючою силою на міжнародній арені, яку потрібно зупинити. У нещодавньому інтерв’ю Мітт Ромні навіть назвав Росію геополітичним суперником номер один для США, заява якого підняла брови від здивування навіть у його колег-республіканців.

Мітт Ромні хоче по новому побудувати відносини з Росією і збільшити підтримку стратегічним партнерам США у Східній Європі – таким як Польща. Про Україну у програмі Ромні не сказано ні слова, тому залишається лише гадати – де у цьому рівнянні між Польщею та Росією стоять інтереси України.
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG