Доступність посилання

ТОП новини

Львівська міськрада просить Конституційний суд роз’яснити мовний закон


Сьогодні, 30 серпня, під час позачергової сесії Львівської міської ради, яке скликав міський голова Львова Андрій Садовий, ухвалено подання до Конституційного суду України у зв’язку з прийняттям Закону «Про засади державної мовної політики». Як повідомили у прес-службі Львівської міської ради, за проект подання проголосувало 75 депутатів міськради.

«Ви знаєте скільки сьогодні зареєстровано в Конституційному суді варіантів цього подання? Бо ми ж чули, що і депутати Верховної Ради і інших рад хотіли його подавати. Але жодного не зареєстровано», – зазначив після голосування міський голова Львова Садовий.

Зокрема, у тексті подання депутати просять суд дати роз’яснення та офіційну інтерпретацію положень про «…співвідношення понять «органи державного управління та діловодства», «окрема самоуправна адміністративно-територіальна одиниця» з положеннями Конституції України; співвідношення терміну «регіональна мова», визначеного Законом України «Про засади державної мовної політики», та «мови національних меншин», визначених у статті 10 Конституції України; обов’язковості застосування органами місцевого самоврядування абзацу 2 частини 1 статті 1 та частини 7 статті 7 Закону України «Про засади державної мовної політики», як таких, що суперечать статті 10 Конституції України; «Розбіжностей правових позицій Конституційного Суду України, висловлених у його рішеннях, з положеннями Закону України «Про засади державної мовної політики» тощо.

3 липня 2012 року Верховна Рада прийняла Закон «Про засади державної мовної політики», що викликало хвилю протестів в усій Україні. Деякі міські та обласні ради після цього ухвалили рішення про надання російській мові статусу регіональної.
XS
SM
MD
LG