Доступність посилання

ТОП новини

Президент Єгипту критикує владу Сирії


Мохаммед Мурсі (с) на саміті 30 серпня 2012 року. Також у кадрі: президент Ірану Махмуд Ахмадінеджад (л) і прем’єр-міністр Індії Манмоган Сінг (п)
Мохаммед Мурсі (с) на саміті 30 серпня 2012 року. Також у кадрі: президент Ірану Махмуд Ахмадінеджад (л) і прем’єр-міністр Індії Манмоган Сінг (п)
Президент Єгипту Мохаммед Мурсі, який перебуває в Ірані, засудив сьогодні владу Сирії як «тиранічний режим, що втратив легітимність», і закликав до мирного переходу до демократії в цій країні.

Виступаючи з промовою на саміті Руху неприєднання, який відбувається в Тегерані, він заявив, що підтримати боротьбу сирійського народу проти режиму є «етичним обов’язком» усього світу. Він також закликав до «активного втручання» з метою припинити насильство в Сирії.

За повідомленнями, під час цього виступу президента Єгипту делегація Сирії вийшла з зали.

Міністр закордонних справ Сирії Валід аль-Муаллем заявив відтак, що слова єгипетського керівника рівнозначні «втручанню у внутрішні справи Сирії» і «підбурюють до кровопролиття».

Єгипет і Іран мають протилежне ставлення до подій у Сирії. Єгипет, більшість населення якого суніти, підтримує переважно сунітських повстанців у Сирії; Іран, де державною релігією є шиїтський різновид ісламу, натомість виступає на захист президента Сирії Башара аль-Асада і його оточення, більшість якого належить до алавітів – відгалуження шиїзму.

Рух неприєднання, створений 51 рік тому, в часи Холодної війни, охоплює нині 120 країн світу, які не вважають себе членами жодного військового блоку. Україна є в ньому спостерігачем.
XS
SM
MD
LG