Доступність посилання

ТОП новини

Лондонський суд оголосить рішення у суперечці російських олігархів


Борис Березовський (праворуч) і Роман Абрамович
Борис Березовський (праворуч) і Роман Абрамович
Лондон – У п’ятницю, 31 серпня, очікують рішення британського суду щодо позову одного російського олігарха Бориса Березовського проти ще багатшого росіянина Романа Абрамовича. Березовський вимагає близько 5 мільярдів доларів відшкодувань, звинувачуючи колишнього партнера в нечесності.

Понад півроку забрало судді Ілізабет Ґлостер, щоб визначитися з рішенням у конфлікті російських олігархів. Судові слухання почалися у жовтні 2011 року й тривали до січня 2012-го.

Попри те, що суперечка російських мільярдерів про справи 90-х років може здаватися далекою і потрібною лише їм, насправді йдеться про оцінку важливих процесів у колишньому Радянському Союзі, які заторкнули долю сотень мільйонів людей.

На лондонському процесі вперше в історії під судовою присягою люди, які за короткий час стали мільярдерами, розповідали, як саме вони здобували казкові багатства.

Вони визнали вирішальну роль державних посадовців і зокрема Володимира Путіна у тому, хто отримав доступ до приватизації ресурсів у Росії. Логічно припустити, що у подібний спосіб з’явилися супербагатії і в інших пострадянських державах, зокрема й українські мільярдери.

Однакові, але різні

На відміну від мовчазного і значно багатшого тепер Романа Абрамовича, Борис Березовський багато років тому увійшов у конфлікт із Володимиром Путіним.

Він отримав притулок у Лондоні, де часто висловлює свою думку, критикуючи теперішню владу в Кремлі.

«Наприкінці 80-х–на початку 90-х Росія пройшла через революцію, – розповідав Березовский на одній з лекцій у Лондоні, а далі наголошував. – Єльцинські часи означають революцію, а путінські – контрреволюцію».

У лондонському суді Борис Березовский стверджував, що з ним несправедливо повелися саме за часів правління Путіна.

Мільярдер вимагає від свого колишнього партнера – тепер найбагатшого у світі росіянина Романа Абрамовича відшкодування на суму близько 5 мільярдів доларів.

Абрамович відкидає звинувачення про те, що користуючись підтримкою Кремля, він, буцімто, порушив партнерські домовленості і змусив Березовского продати по заниженій ціні частку володінь у компанії «Сібнєфть» та інтереси в алюмінієвій промисловості.

Привабливість британського судочинства

Правники кажуть, що розгляд подібних справ у лондонських судах приносить мільйонні заробітки юристам і британській системі судочинства, яка приваблює іноземців репутацією справедливості і дієвості.

Вирішення позову Березовский проти Абрамовича може привабити до Великої Британії нову хвилю позовів людей стосовно заплутаних оборудок, які провадилися і, можливо, досі провадяться в Росії та інших пострадянських державах.

Свого часу у Лондоні найбагатший українець Рінат Ахметов судився з українським інтернетним сайтом за поширення непідтвердженої інформації про минуле донецького мільярдера.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG