Доступність посилання

ТОП новини

МАГАТЕ: Іран готується розширювати збагачення урану


Міжнародне агентство з атомної енергії в оприлюдненій у четвер доповіді заявило, що Іран готує можливість значно розширити обсяги збагачення урану.

У щоквартальному звіті, зокрема, мовиться, що кількість центрифуг для збагачення урану на ядерному об’єкті Фордо від часу попереднього звіту в травні більш як подвоїлася – до 2 тисяч 140 від 1 тисячі 064, які були щойно три місяці тому.

Від 2010 року Іран виробив уже 189 кілограмів урану високого рівня збагачення, порівняно зі 145 кілограмами в травні, мовиться в доповіді.

Водночас, мовиться у звіті, розслідуванню ймовірної попередньої діяльності за іранською ядерною програмою на підземному військовому об’єкті Парчин, навіть якщо на цей об’єкт допустять міжнародних інспекторів, завадить «значна діяльність», яку там здійснюють. Ці слова мають на увазі роботи для підозрюваної «зачистки», щоб ліквідувати в Парчині сліди такої ядерної діяльності.

Іран заявляє, що потребує високозбагачений уран для свого дослідного реактора медичного призначення, і заперечує підозри світу, що він під прикриттям заяв про мирну ядерну програму таємно створює ядерну зброю, але доказів мирного, за його словами, характеру своєї ядерної програми, яких вимагає міжнародна спільнота, не надає.
XS
SM
MD
LG