Доступність посилання

ТОП новини

ЄС і США закликали владу Януковича припинити переслідування опозиції (європейська преса)


Прага – Європейський Союз і США закликають владу України покласти край політичному переслідуванню опозиції. Про це пише лондонська Financial Times. Польський щоденник Rzeczpospolita звертає увагу на те, що в Україні рішення Вищого спеціального суду у справі Юлії Тимошенко нікого не здивувало. Зміна може настати тільки після виборів, наголошує польське видання. А італійська Corriere della Sera висловлює сподівання, що в Києві все ж будуть намагатись виправити помилки виборчого права.

Рішення українського Вищого спеціального суду, яке залишило в силі вирок колишньому прем’єру Юлії Тимошенко у газовій справі, можна вважати «новим внеском у протистояння, яке вже затьмарює відносини Києва із Заходом». Це думка британського щоденника Financial Times. Своє занепокоєння висловив також Європейський Союз, на думку якого процес у Києві «не відповідає міжнародним стандартам справедливого, прозорого і незалежного судового процесу».У публікації також наголошено на тому, що «Сполучені Штати Америки та ЄС неодноразово закликали Президента України Віктора Януковича покласти край політично мотивованому переслідуванню Тимошенко та інших опозиційних політиків, щоб дозволити їм взяти участь у парламентських виборах». Адже опитування, які проводяться в Україні, свідчать, що опозиція могла б отримати більшість у парламенті, а це, на думку британського видання, «порушило б монополію Януковича на владу».

В аналітичній публікації польської газети Rzeczpospolita докладно висвітлюється політичне становище в Україні напередодні виборів. Зокрема, на думку автора матеріалу Пйотра Косьцінського, заслуговує уваги те, що вирок, на основі якого Юлія Тимошенко й надалі залишається в тюрмі, в Україні вже нікого не здивував. Газета цитує слова відомого українського журналіста Віталія Портникова про те, що «зміни не настануть і перед виборами, а все буде залежати тільки від результатів голосування». Потрібно також почекати , яку думку про останні події в Україні висловлять Александр Квасневський та Пат Кокс, які від імені Європейського парламенту спостерігають за перебігом судового процесу. На їхню думку, вдалось дещо покращити, наприклад, обставини, що стосуються лікування ув’язнених Тимошенко та Луценка, «однак цілком ясно, що не буде виконана ключова вимога – надати їм можливість взяти участь у виборах». Зрештою, чекати вже недовго, від того, хто переможе на виборах, «залежатимуть подальші долі не тільки Юлії Тимошенко, але й України в цілому», робить висновок польське видання.

Також італійська Corriere della Sera звернула увагу на останні події в Україні. Вирок «укотре засвідчив про тотальний контроль Президента Януковича над судом», цитує газета слова Євгенії Тимошенко, дочки екс-прем’єра України. Європейський Союз, зазначає видання, встав на бік засудженої, заявляючи, що «українська влада повинна виправити помилки виборчого права».
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG