Доступність посилання

ТОП новини

Дефіцит держбюджету стрімко зростає через передвиборне «покращення»?


Київ – В Україні зростає дефіцит державного бюджету. Причому за минулий місяць зростання було більшим, ніж за попередні півроку, повідомляє агентство Інтерфакс-Україна, посилаючись у своїх розрахунках на дані Мінфіну. Представники влади запевняють, що для таких висновків немає підстав, натомість експерти пояснюють зростання дефіциту бюджету як економічними, так і політичними факторами.

За сім місяців цього року дефіцит державного бюджету склав 16,94 мільярда гривень, причому за липень дефіцит збільшився більше ніж на 10,23 мільярда гривень. Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна», посилаючись на статистику Міністерства фінансів. Утім, Мінфін, інформуючи про бюджетні доходи та видатки, не наводить даних про дефіцит.

Перший заступник голови парламентського комітету з питань бюджету, депутат-регіонал Владислав Лук’янов каже, що наведений показник не об’єктивний.

«Я чув подібну інформацію. Для того, щоб з’ясувати ситуацію, я звернувся до відповідальних працівників Міністерства фінансів. Зараз ситуація стабільна, і я не бачу якихось підстав обговорювати цю тему, крім політичних», – стверджує депутат-регіонал.

Стрімке зростання дефіциту спричинили перевиборні «покращення»?

Ситуація із бюджетними доходами та видатками в Україні краща, ніж у сусідніх державах, запевняє Владислав Лук’янов. Натомість керівник економічних програм центру імені Разумкова Василь Юрчишин зауважує, що зростання бюджетного дефіциту зумовлене як економічними проблемами, так і політичною доцільністю.
Водночас посилюється значимість такого фактору як вибори. Потрібно збільшувати виплати, насамперед соціальні. Тому дефіцит бюджету ймовірно зростатиме до виборів
Василь Юрчишин

«Темпи економічного зростання суттєво зменшилися. Якщо ми подивимось на промисловість, яка є основою економіки, то сумарне зростання від початку року – 0,2 відсотка. Не генеруються ті податкові ресурси, які повинні стати основою доходної частини бюджету. Водночас посилюється значимість такого фактору як вибори. Потрібно збільшувати виплати, насамперед соціальні. Тому дефіцит бюджету,ймовірно, зростатиме до виборів», – повідомив експерт в інтерв’ю Радіо Свобода.

Опоненти влади пояснюють стрімке зростання дефіциту бюджету тим, що влада проводить передвиборну агітацію за бюджетні кошти.
Тільки в Харкові витратили близько півмільйона гривень на закупівлю дитячих і спортивних майданчиків. Це саме стосується велосипедів, які зараз ніби кандидати дарують поштарям, а вони закуплені за бюджетні кошти
Олександр Данилюк

«Тільки в Харкові витратили близько півмільйона гривень на закупівлю дитячих і спортивних майданчиків. Обсяги по всій країні величезні. За державні кошти це все закуповують. Це саме стосується велосипедів, які зараз ніби кандидати дарують поштарям, а вони були закуплені за бюджетні кошти», – каже координатор громадського руху «Спільна справа» Олександр Данилюк.

Згідно із законом про держбюджет-2012, дефіцит запланований на рівні 25,13 мільярда гривень. Одним із негативних наслідків стрімкого зростання бюджетного дефіциту фахівці називають майже неминучу інфляцію.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

XS
SM
MD
LG