Доступність посилання

ТОП новини

Поселення мідного віку виявила археологічна експедиція на Волині


Багатошарове поселення зі знахідками періоду мідного віку (ІV тисячоліття до нашої ери) знайшли учасники рятівної археологічної експедиції Інституту археології Національної академії наук України, котра працювала цього літа на березі Хрінницького водосховища у Рівненській області. Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, тут же виявлені споруди поморсько-кльошової культури пізньоримського часу. Це, зокрема, майстерня косторіза і житло вельбарської культури –штальхауз.

Як пояснив керівник державного підприємства «Волинські старожитності» Олексій Златогорський, ці поселення з’явилися на території Волині через велике переселення людей із заходу (нині це сучасна територія Польщі). Штальхауз законсервували для подальших досліджень.

Третім тисячоліттям до нашої ери датовані і знахідки в хрінниць кому урочищі «Високий берег». Серед фрагментів посуду і крем’яних знарядь найцікавішим є масивний серп – найбільший із досі виявлених на Волині.

В експедиції взяли участь студенти Львівського і Волинського національних університетів, а також двох рівненських університетів, працівники державних підприємств «Волинські старожитності» та «Рівненська старовина».
XS
SM
MD
LG