Доступність посилання

ТОП новини

УПЦ (МП) попри заборону продовжує будівництво на Десятинному пагорбі


УПЦ (МП) попри заборону продовжує будівництво на Десятинному пагорбі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00
У Києві представники влади та громадськості перевірили, чи виконує УПЦ (Московського патріархату) розпорядження Державної архітектурно-будівельної інспекції – припинити бетонування дерев’яної каплиці, зведеної шість років тому біля фундаменту Десятинної церкви. Кияни виявили, що укріплення дерев’яної каплиці споруди бетоном та перекладення даху триває.

Як повідомив журналістам представник УПЦ (МП) протодиякон Антоній, він не отримував жодного документу від держінспекції, а бетонування каплиці назвав плановим ремонтом. «На місці зруйнованого колись Десятинного храму має бути нова церква, де люди молитимуться, спілкуватимуться з Богом. Весь світ молиться, щоб Десятинну церкву було відновлено, як і Десятинний монастир», – заявив протодиякон Антоній.

Тим часом, голова Комісії Київради з питань культури Олександр Бригинець повідомив кореспондентові Радіо Свобода: «Зведення каплиці під гучною назвою «Десятинний монастир» незаконне, оскільки територія Десятинного пагорбу є частиною історико-культурного заповідника «Стародавній Київ» і перебуває у захисній зоні храму Святої Софії Київської, котра входить до Списку світової спадщини ЮНЕСКО».

Церква Успіння Пресвятої Богородиці Десятинна, біля фундаментів якої зведено каплицю, перебуває під охороною держави та міжнародних пам’ятко-охоронних документів, тож будь-яке будівництво поблизу неї заборонене.

2011 року представник Президента України у Верховній Раді народний депутат Юрій Мірошниченко запропонував відбудувати Десятинну церкву в Києві до 2013 року (з одночасним відновленням права власності православної церкви на храм) і створити на території пам’ятки археології «Місто Володимира — дитинець стародавнього Києва з фундаментами Десятинної церкви Національний православний комплекс. УПЦ (Московський патріархат) також домагається відновлення Десятинної церкви на залишках її фундаменту. Проти цього виступають археологи, архітектори та громада Києва. 27 серпня цього року голова Київської міської держадміністрації Олександр Попов заявив про незаконність бетонування каплиці.
XS
SM
MD
LG