Доступність посилання

ТОП новини

Російський блогер, який критикував церкву, шукає притулок у Європі


Максим Єфимов
Максим Єфимов
Члени гурту Pussy Riot не єдині, кого в Росії переслідують за образу церкви. Блогер, який в інтернеті критикував церкву, тепер просить політичного притулку в Естонії, щоб уникнути тюрми. Оглядачі вважають, що політична роль церкви в Росії посилюється.

Максим Єфимов уже давно муляв очі місцевій владі у Карелії, на півночі Росії. Але покинути рідний край його змусила не критика місцевих порядків, а, здавалося, невинна тирада проти Російської православної церкви. У квітні, невдовзі після того, як у Москві затримали учасниць гурту Pussy Riot, Єфимова почали судити за подібним звинуваченням – розпалювання релігійної ворожнечі. Так само, як і тепер відомий на весь світ панк-гурт, Єфимов критикував зв’язки між церквою і Кремлем.

35-річний опозиціонер і блогер переконаний, що Московський патріархат причетний до кримінальної справи, за якою йому загрожує два роки тюрми.
Російська православна церква і влада – це те саме. Кому ж подобається, коли їх критикують і вказують на порушення законів, норм
Максим Єфимов

«Я вважаю, що оскільки Російська православна церква і влада – це те саме, то, звичайно, таке кримінальне переслідування було й в інтересах церкви. Кому ж подобається, коли їх критикують і вказують на ті порушення законів, норм, до речі, моралі, які вони вчиняють», – говорить Єфимов.

У блозі «Карелія втомилася від попів», який призвів до кримінальної справи, він звинуватив церковників у корупції, олігархії, пануванні силовиків, закинув священикам і використання бюджетних коштів для спорудження релігійних споруд.

Під час судових слухань Єфимова не затримували, і в травні він втік до Естонії, де тепер не хоче оприлюднювати місця свого перебування і просить офіційний Таллінн про політичний притулок. У Росії Єфимова оголосили в розшук, і тепер блогер у міжнародних списках Інтерполу.

Місцевий соціолог Борис Дубін вважає, що російська влада використовує церкву для того, щоб заповнити ідеологічну нішу.
Світська влада частково використовує образ церкви для власного зміцнення, бо не має власних серйозних ідей і програм
Борис Дубін

«Для більшості людей такий образ церкви є складовою образу Росії як сильної держави. У більшості є за цим ностальгія. Світська влада частково використовує цей образ церкви для власного зміцнення, бо не має власних серйозних ідей і програм», – вважає Борис Дубін із центру «Левада».

За богохульство можуть завести карну справу

Московський патріархат офіційно відкидає причетність до політичних процесів.

Втім, представники церкви публічно підтримали звинувачення проти Максима Єфимова і панк-гурту Pussy Riot, який нещодавно засудили до двох років тюрми.

Під час президентської виборчої кампанії на початку року голова Російської православної церкви патріарх Кирило описував роки Путіна при владі як «диво Господнє» і закликав росіян не ходити на демонстрації проти влади.

Водночас впливовий протоієрей Всеволод Чаплін закликає припинити офіційний секуляризм і захищає право Російської православної церкви на «єдність церкви і влади».

За даними опитувань громадської думки, 75 відсотків росіян вважають, що церкві не місце в політиці.

Але після тюремного вироку гурту Pussy Riot виглядає, що Російська православна церква намагається затвердити свій вплив. Нині у Державній думі Росії готують законопроект, щоб «богохульство» було кримінальним злочином.

«Очевидно, що має бути безповоротнім покарання, зокрема, за те, що відбувається в інтернеті. Жодне образливе висловлювання на адресу православних християн не повинно залишатися без справедливого покарання», – зазначає протоієрей Всеволод Чаплін.

Матеріал підготували: Мар’яна Драч, Claire Bigg
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG