Доступність посилання

ТОП новини

Газ в українських родовищах закінчується – радник прем’єра


Розвідані традиційні поклади природного газу в Україні вичерпані на три чверті, повідомив сьогодні на семінарі з видобутку газу з нетрадиційних родовищ радник Прем’єр-міністра голова ради директорів компанії «Надра» Павло Загороднюк. За його словами, забезпечити себе газом Україна може, освоюючи шельф Чорного моря і паралельно – розробляючи нетрадиційні поклади газу, зокрема – сланцевий газ.

«У 1950-х роках Україна була найбільшим видобувником газу в Європі, отримуючи 67 мільярдів кубометрів блакитного палива на рік. Зараз ми видобуваємо 20, і всі дійсні родовища практично вичерпані. В Національній енергетичній стратегії йдеться про зростання видобутку власного газу, однак я вважаю, що за десять-п’ятнадцять років обсяг видобутку впаде до 15 мільярдів кубів».

Вихід Павло Загороднюк бачить у розробці нетрадиційних покладах газу, серед яких – сланцевий газ

«Для нарощування видобутку потрібні нові технології для отримання газу з глибших родовищ та щільних порід – сланців. А крім того – великі інвестиції. Тому ефективно й безпечно видобувати нетрадиційний газ зможуть лише західні компанії з великим досвідом».

За розвіданими покладами сланцевого газу, Україна посідає четверте місце в Європі. Право на розробку двох найбільших площ сланцевого газу, на Донбасі та Західній Україні отримали іноземні компанії «Шелл» та «Шеврон». Щодо іншого виду нетрадиційних покладів газу,метану вугільних пластів, – його вже видобувають на кількох українських шахтах.
XS
SM
MD
LG