Доступність посилання

ТОП новини

Вірменія готова «воювати і перемогти» в будь-якій війні з Азербайджаном


Серж Сарґсян, архівне фото
Серж Сарґсян, архівне фото
Президент Вірменії Серж Сарґсян заявив у неділю, що його країна не хоче війни, але готова воювати і перемогти, якщо їй цю війну «нав’яжуть» – вочевидь маючи на увазі сусідній Азербайджан.

У зверненні з нагоди чергової річниці одностороннього проголошення незалежності вірменським за населенням Нагірним Карабахом в Азербайджані він також назвав «жахливою подією» звільнення на волю і героїзацію в Азербайджані азербайджанця, який убив вірменина, був засуджений до довічного ув’язнення в Угорщині і переданий до Азербайджану для відбування там подальшого покарання.

Відносини Вірменії й Азербайджану напружені історично, а останніми десятиліттями ця напруженість особливо висока через конфлікт навколо Нагірного Карабаху.

На початку 1990-х років унаслідок війни, яку провели місцеві вірмени Нагірного Карабаху за підтримки Вірменії, Азербайджан втратив контроль над більшою частиною цієї автономної області і ще над значною частиною своєї території поза нею. 2 вересня 1991 року тамтешні вірмени задекларували створення Нагірно-Карабахської республіки; 6 січня 1992 року це сепаратистське утворення проголосило свою незалежність від Азербайджану. Самопроголошеної «незалежності» Нагірного Карабаху формально не визнає жодна держава світу, зокрема, й Вірменія, яка, однак, фактично надає цьому сепаратистському регіонові Азербайджану всіляку підтримку.
XS
SM
MD
LG