Доступність посилання

ТОП новини

«Динамо» безсиле перед «Шахтарем»


На «Донбас-Арені» у протистоянні українських грандів зносу сильніші футболісти «Шахтаря»
На «Донбас-Арені» у протистоянні українських грандів зносу сильніші футболісти «Шахтаря»
Без несподіванок завершився у Донецьку центральний поєдинок не лише восьмого туру, а й всього першого кола чемпіонату України з футболу. Чемпіон України «Шахтар» на «Донбас-Арені» довів свою перевагу над найпринциповішим суперником – київським «Динамо». Перемога дозволила гірникам набрати 24 очки збільшити перевагу над конкурентами до шести пунктів – саме настільки тепер відстають від підопічних Мірчі Луческу не тільки динамівці, а й футболісти дніпропетровського «Дніпра», які в Полтаві зіграли внічию (2:2) з місцевою «Ворсклою».

Героєм зустрічі в Донецьку несподівано став захисник Олександр Кучер. Двічі протягом матчу (на 19-й і 63-й хвилинах) під час подачі кутового оборонець переграв своїх колег із захисту «Динамо». Наприкінці першого тайму гості змогли відповісти точним ударом Андрія Ярмоленка, а по перерві аргументів їм уже забракло. «Контрольного пострілу» на 81-й хвилині завдав бразильський нападник «Шахтаря» Луїс Адріано, який встановив остаточний рахунок – 3:1.

Українські гранди готувалися до зустрічі в Донецьку по-різному. «Шахтар» останній проблемний поєдинок провів ще 29 липня – тоді гірники лише на доданих арбітром хвилинах у чисельній більшості забили єдиний гол у ворота криворізького «Кривбасу». Відтоді чемпіони лише громили своїх опонентів і вдома, і на виїзді: нищівних поразок зазнали «Волинь» (0:4), «Ворскла» (1:4), «Чорноморець» (1:5) та «Карпати» (0:3).

На відміну від донеччан, які мали пряму путівку до групового етапу Ліги чемпіонів, кияни вже у серпні змушені були грати на два фронти – в українській прем’єр-лізі і кваліфікації єврокубка. Вийшло у підопічних Юрія Сьоміна не все: головного опонента в чемпіонаті після поразки в Полтаві від «Ворскли» вони відпустили на три очки. Не вдалося уникнути «валідольного» завершення і в останньому кваліфікаційному раунді Ліги чемпіонів, та все ж з головним завданням динамівці впоралися – подолали опір голландського «Феєноорда» та німецької «Боруссії» з Менхенґладбаха і вперше з 2009 року гратимуть у груповій стадії найпрестижнішого євротурніру.

Після перемоги в Німеччині з рахунком 3:1 багатьом уболівальникам здавалося, що проблем з виходом до наступної стадії у «Динамо» не виникне. Іншої думки були футболісти «Боруссії», які протягом десяти хвилин другого тайму і двох м’ячів у ворота Максима Коваля майже перетворили фантастику на реальність. Ще гол, і за жеребкуванням групової стадії з цікавістю спостерігали б у Менхенґладбаху, а не в Києві. Останнє слово все ж залишилося за динамівцями – Браун Ідейє нарешті використав вихід на побачення з голкіпером гостей стадіону «Олімпійський» і встановив остаточний рахунок 1:2 – хай і поразка, але не катастрофа.

Жеребкування, яке відбулося в Монако, визначило, що в груповому турнірі Ліги чемпіонів «Шахтар» у квартеті Е зіграє з чинним володарем головного європейського трофею англійським «Челсі», італійським «Ювентусом», який відроджується після корупційних скандалів і кількарічного перебування в затінку, а також з несподіваним данським чемпіоном «Нордшелландом».

«Динамо» в групі А позмагається з португальським «Порту», французьким ПСЖ і хорватськими одноклубниками з Загреба. Гірники 18 вересня розпочнуть домашнім матчем проти данців, динамівці 19 вересня зіграють у Парижі.

У Лізі Європи – «Металіст» і «Дніпро»

Українських представників у другому за значенням європейському турнірі також залишилося двоє. «Металіст» – єдиний серед українських учасників кваліфікації клуб, який дбав про нерви власних прихильників. Після виїзної перемоги з рахунком 2:0 над румунським столичним «Динамо» харків’яни і на своєму стадіоні виграли – 2:1.

Натомість «Дніпро», як і тиждень тому в Чехії, мало не розгубив усю перевагу. Тоді «Слован» на останніх хвилинах зробив із програного матчу нічийний (2:2), і в Дніпропетровську був близький до сенсації – такий же нічий рахунок встановився вже на 71-й хвилині – після 2:0 на користь «Дніпра». Не допомагало господарям «Дніпро-Арени» і те, що з 24-ї хвилини гості грали в чисельній меншості.

І все ж у четвертій команді української першості знайшовся гравець, який організував вирішальні голи у ворота чемпіонів Чехії. Євген Коноплянка на 75-й хвилині відзначився сам, а на 87-й віддав результативну передачу Ніколі Калиничу – 4:2.

У груповому турнірі «Дніпро» зіграє в квартеті F разом з голландським ПСВ, італійським «Наполі» та шведським АІКом. «Металіст» у групі К змагатиметься з німецьким «Байєром», норвезьким «Русенборґом» і австрійським «Рапідом».
  • Зображення 16x9

    Антон Шульга

    Працюю на Радіо Свобода з квітня 2010 року. Редактор та ведучий ранкових новин. Попередній трудовий досвід також пов’язаний із радіо – обласним державним у Луганську, «Радіо-Ера» в Києві. Народився 1975 року у Жовтих Водах на Дніпропетровщині. Вищу освіту отримав у Луганському державному педагогічному університеті ім. Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG