Доступність посилання

ТОП новини

Азербайджан критикують за звільнення вбивці вірменина


Росія скритикувала в понеділок Азербайджан за звільнення військового, який був засуджений до довічного ув’язнення за вбивство вірменина, а також Угорщину, де й засудили азербайджанця, за його видачу Баку.

Як мовиться в заяві Міністерства закордонних справ Росії, це суперечить міжнародним зусиллям, що мають на меті знизити напруженість у відносинах між Вірменією і Азербайджаном.

Також у Європейському Союзі висловили занепокоєння цією ситуацією. Як сказала в Брюсселі Мая Коціянчич, речниця верховного представника ЄС із закордонних справ Катрін Аштон, у Євросоюзі також особливо занепокоєні можливим впливом цих подій на весь регіон.

Тим часом Угорщина вже напередодні висловила офіційний протест послові Азербайджану у зв’язку з помилуванням і звільненням засудженого, назвавши це неприйнятним кроком.

Угорщина вже заявляла, що передала засудженого до його країни тільки після того, як отримала тверді гарантії Міністерства юстиції Азербайджану, що довічний вирок буде виконаний.

У п’ятницю Вірменія зупинила дипломатичні відносини з Угорщиною, коли Будапешт того ж дня передав Баку для відбування подальшого покарання азербайджанського офіцера Раміля Сафарова, засудженого в Угорщині до довічного ув’язнення за вбивство офіцера з Вірменії Ґурґена Марґаряна; відразу після його прибуття до Баку президент Азербайджану Ільгам Алієв помилував його і звільнив від відбування довічного покарання, а наступного дня міністр оборони надав помилуваному лейтенантові звання майора, підвищивши його таким чином відразу на три ранги.

В Угорщині суд засудив 2006 року азербайджанського офіцера Раміля Сафарова до довічного ув’язнення з можливістю умовно-дострокового звільнення не раніше як через 30 років. Суд визнав його винним у вбивстві вірменського офіцера Ґурґена Марґаряна під час їхнього спільного перебування на курсах англійської мови, організованих в Угорщині за програмою НАТО «Партнерство задля миру» 2004 року. Сафаров заявляв, що зарубав Марґаряна уві сні сокирою «з мотиву національної ненависті», а саме через те, що той «образив азербайджанський прапор».

Відносини Вірменії й Азербайджану напружені історично, а останніми десятиліттями ця напруженість особливо висока через проблему Нагірного Карабаху.
XS
SM
MD
LG