Доступність посилання

ТОП новини

Журналісти звинуватили Януковича у брехні


Київ – Під час виступу Віктора Януковича на Всесвітньому газетному форумі журналісти-учасники руху «Стоп цензурі!» підняли плакати, що повідомляють про утиски свободи слова. Президентська охорона намагалася завадити акції і виривати з рук її учасників плакати. Тим часом Президент зробив вигляд, що нічого не помітив і продовжив свою розповідь про досягнення вільних ЗМІ та свободу слова в Україні.

Лише після тривалої суперечки з охоронцями учасникам «Стоп цензурі!» вдалося потрапити до зали, де їх знову оточила охорона Президента. Журналісти підняли плакати, на яких було написано про побиття журналістів в Україні, посилення цензури на провідних телеканалах та відсутність в Україні громадського телебачення. Охоронці спробували завадити цьому і вирвали плакат із рук однієї з учасниць акції.Решта тримали свої плакати протягом усього виступу Віктора Януковича. Журналісти таким чином намагалися донести до світової спільноти інформацію про стан зі свободою слова в Україні, розповіла представник міжнародної організації «Репортери без кордонів» Оксана Романюк.
Cподіваємося, що за допомоги міжнародних організацій вдасться вплинути на українську владу з тим, щоб припинити безкарність, з тим, щоб припинити цензуру
Оксана Романюк

«У моїх колег-журналістів відібрали плакати. Крім того, на вході виникла навіть штовханина. Намагалися у журналістки забрати сумку, в якій були лише листки паперу. Охоронець ніяк не міг аргументувати свої дії. Ми сподіваємося, що за допомоги міжнародних організацій вдасться вплинути на українську владу з тим, щоб припинити безкарність, з тим, щоб припинити цензуру, щоб розпочати процес створення суспільного телебачення в Україні, щоб зупинилися побиття журналістів по всій Україні», – сказала Романюк.

Янукович побажав журналістам «заангажованості»

Президент не показав своєї реакції на те, що відбувалося. У цей час Віктор Янукович розповідав про досягнення вільних ЗМІ в Україні. Заяви про недостатність свободи слова він назвав помилковим стереотипом,що, за його словами, пояснюється нестачею збалансованої інформації про Україну.

«Це пов’язано із браком об’єктивної інформації, як насправді виглядає ситуація. Добре відомо, що в Україні немає для преси заборонених тем. Достатньо прикладів, коли медіа повідомляють про корупцію, порушення прав людей та інші питання, які вважають значущими», – заявив Янукович.



Також Віктор Янукович не зміг уникнути вже звичних для нього показових обмовок. Він побажав журналістам «заангажованості».

Закликаю журналістів тримати високу етичну планку, дотримуватися принципів об’єктивності, та політичної заангажованості
Віктор Янукович
«Закликаю журналістів тримати високу етичну планку, дотримуватися принципів об’єктивності, та політичної заангажованості», – сказав Янукович.

Вільна преса в Україні може ефективно розвиватися?

Президент заявив, що головним завданням у сфері медіа для влади має бути створення умов, коли вільна преса може ефективно розвиватися, бути незалежною від будь-якого контролю. У свою чергу очільник Всесвітнього форуму редакторів WAN-IFRA Джейкоб Метью в інтерв’ю Радіо Свобода висловив надію на те, що заяви глави держави не залишаться тільки словами. Він повідомив, що учасники конгресу газетярів виклали Вікторові Януковичу своє бачення проблем зі свободою слова в Україні.
Відбулося звернення до Президента України, де вказано на певні проблеми у розвитку преси
Джейкоб Метью

«Відбулося звернення до Президента України, де вказано на певні проблеми у розвитку преси. Я вважаю, що Президент візьме до уваги це звернення і дасть свою відповідь. У багатьох країнах існують такі проблеми, як і в Україні. Тому даний конгрес проводиться саме тут. Щоб поділитися різними точками зору і обмінятися досвідом, щоб вирішити цю проблему», – сказав Метью.

Також за словами Джейкоба Метью, крім свободи слова центральними темами для Всесвітнього газетного конгресу залишаються конкуренція у медіа-просторі, роль медіа у світовій економіці, реклама, журналістська етика та газетярські новації.

Цього року Україна приймає 64-й Всесвітній конгрес газетярів. Його учасниками є медійники з понад 80 країн світу. Упродовж трьох днів проблеми, можливості та перспективи сучасних медіа будуть обговорювати понад 1000 фахівців.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG