Доступність посилання

ТОП новини

Юлія Тимошенко на перших шпальтах польських ЗМІ


Варшава – Польські видання рясніють повідомленнями, присвяченими екс-прем’єру України Юлії Тимошенко. Провідні польські ЗМІ поширюють і коментують текст звернення ув’язненого лідера партії «Батьківщина» з приводу ймовірних фальсифікацій під час жовтневих парламентських виборів в Україні. Водночас чимале зацікавлення польських засобів масової інформації викликало інтерв’ю з Юлією Тимошенко, опубліковане в польськомовній версії тижневика Newsweek.

«Сфальсифіковані вибори, диктатура, революція. Тимошенко малює «чорний сценарій»; «Тимошенко: Нова революція в Україні не буде мирною»; «Юлія Тимошенко попереджує про нову революцію» – такими заголовками привертають у понеділок до теми України інтернет-вітрини провідних польських друкованих та електронних ЗМІ. Мас-медіа Польщі цитують заяву екс-прем’єра України, опубліковану в неділю ввечері на її веб-сторінці. Найбільше польське інформаційне агентство ПАП, переповідаючи зміст цього звернення, звертає увагу на слова Тимошенко про те, що сьогодні Україна, як ніколи раніше, потребує підтримки демократичного світу. Ця допомога повинна надійти тепер, а не після виборів, коли для повернення України в європейську сім’ю може бути запізно, цитує ув’язненого політика місцеве інформагентство. Усі польські ЗМІ, які поширили звернення Тимошенко (TVN24, Polskie Radio, Polska Times, Rzeczpospolita та інші), згадують про її прохання до Заходу не карати санкціями українську державу та її громадян, але «політично і морально» ізолювати режим Януковича. Агентство ПАП нагадує, що у своїх попередніх листах із в’язниці Тимошенко запевняла, що Януковичу не вдасться знищити її як політика.

Сьогодні ж у польськомовній версії тижневика Newsweek під промовистим заголовком «Я не здамся!» (в інтернет-варіанті «Страх мене мобілізує») опублікували інтерв’ю з Юлією Тимошенко. Запитання тижневика Тимошенко отримала за посередництвом своїх адвокатів й письмово на них відповідала під пильним оком відеокамер. Оцінюючи рік, що минув з часу її арешту, Тимошенко сказала, що в Україні встановлена диктатура Януковича і його сім’ї. За її словами, якщо українці та демократичний Захід не діятимуть разом, то на східному кордоні ЄС і НАТО виникне конгломерат диктатур та авторитарних режимів, який змінить геополітичну карту світу. Тимошенко висловила переконання, що виборча кампанія до Верховної Ради вже сфальшована. «Не треба вводити себе та інші держави в оману, що це не так», – закликає Тимошенко. На запитання тижневика, що за такої ситуації повинні робити європейські політики, колишня прем’єр-міністр відповіла: «Вони повинні припинити переконувати Януковича, щоб він став демократом. Це так, наче переконувати канібала, щоб він став вегетаріанцем».

Не бракує у сьогоднішніх польських ЗМІ й інших українських тем. Зокрема газета Rzeczpospolita нагадала призабуту дату – 3 вересня сповнилося 80 років з дня смерті кумира радянських піонерів – Павлика Морозова. З цієї нагоди Rzeczpospolita розповідає своїм читачам про велику трагедію Голодомору, якої в абсурдні часи павликів морозових зазнав український народ. Розлога стаття на цю тему розпочинається цитатою з тексту британського журналіста Малькольма Маґеріджа, який свого часу інформував західні країни про голод 1933-го: «Голод, спричинений більшовицьким режимом – це один із найстрашніших злочинів в історії, він настільки жахливий, що в майбутньому люди не зможуть повірити, що колись щось таке могло трапитися».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG