Доступність посилання

ТОП новини

Як регіонали в Донецьку дітей на 1 вересня агітували


Донецьк – У Донецьку День знань пройшов дуже насичено. Однак для різних шкіл він минув по-різному. До деяких навчальних закладів 1 вересня завітали кандидати в народні депутати України від Партії регіонів по мажоритарних округах. А деякі школи відвідали депутати районних та міської рад і зробили подарунки від Партії регіонів. Як поставилися батьки до подібних ініціатив політиків, та наскільки вони є законними? На ці запитання шукало відповідь Радіо Свобода.

Цього року донецьких школярів зібрали у суботу, щоб провести урочисту лінійку та класну годину. Цим приводом не могли не скористатися політики. У школі №13 у Ворошилівському районі Донецька були помічені подарунки від Партії регіонів – книжки класиків російської літератури. Однак подарунків від мажоритарників тут так і не дочекалися. Першокласники отримали канцелярські набори від Донецької ОДА та облради.

Артем Маракін, депутат Донецької міськради, виступив перед учнями, похвалившись ухваленням закону про мови. Він заявив, що тепер їм ніхто не заборонить спілкуватися на перервах російською, як це раніше, за його словами, мало місце. Через цю тезу на обличчях старших учнів з’явилися посмішки. Школярам же школи №12 Калінінського району пощастило більше. До них завітала сама Тетяна Бахтєєва з подарунками першокласникам.

«Це така показуха...»
Якщо би щось подарували, я б, звичайно, не образилася. З іншого боку, навряд чи би я змінила ставлення до нашого уряду
Людмила Булеєнко

Мати учня другого класу цієї школи Людмила Булеєнко, коментуючи цей візит, зауважила: «Першокласникам напевно щось подарували, а всім все одно напевно нереально. Це така показуха, господи, ви б бачили, як подарунки ці роздавали. Всі ж ми це все знаємо, хто навіщо їздить. Свято трошки перенесли, бо вона там не встигала по всіх пройтися, і без неї, звісно, минулоріч було не так кольорово. Тут і кульки запустили, і, зрозуміло, що підготувалися. Якщо би щось подарували, я б, звичайно, не образилася. З іншого боку, навряд чи би я змінила ставлення до нашого уряду».

Наскільки законною є подібна агітація Тетяни Бахтєєвої та інших мажоритарників, і чи не варто це вважати підкупом виборців? На ці запитання Радіо Свобода відповіла Альона Доля, керівник довготермінового спостереження за виборчим процесом від «Комітету виборців України» по Донецькій області.
Всі ці подарунки – це йде підкуп виборців, але притягнути до відповідальності ніяк, бо вона як народний депутат може це робити
Альона Доля

«Вона всюди як депутат представляється. Прямого підкупу тут немає. Вплив іде на батьків. Те, що першокласникам, – це акцент на батьків. У нас в законі чітко не прописано, коли чинний депутат стає кандидатом в депутати. Те, що з Бахтєєвою та Звягільським – вони всюди себе показують як народні депутати України, хоча ми всі чудово розуміємо, що йде агітація. Всі ці подарунки – це йде підкуп виборців, але притягнути до відповідальності ніяк, бо вона як народний депутат може це робити», – зазначає спостерігач.

Нехай ЦВК ці випадки розгляне – голова ОДА

Голова Донецької ОДА Андрій Шишацький 1 вересня презентував школам області 26 шкільних автобусів. Під час передачі транспорту він прокоментував політичну активність мажоритарників на лінійках та подарунки від Партії регіонів.
Це має бути перевірено. З якого фонду все це вручено
Андрій Шишацький

«Це має бути перевірено. З якого фонду все це вручено. Якщо зроблено все законно, через виборчий фонд, то це, звісно, все правильно. Тут треба перевірити. Книги зі стрічкою? Я думаю, це точно не підкуп. На це є ЦВК, нехай вони ці випадки розглянуть», – зауважив Шишацький.

Перед 1 вересня у Донецьку активно поширювалися чутки про те, що у День знань дітям на класній годині розповідатимуть про видатних представників Донеччини, і в тому числі про Віктора Януковича та Ріната Ахметова. Однак чутки не підтвердилися. Класна година була присвячена 80-річчю області загалом. Багато школярів відвідало новий музей Великої вітчизняної війни.
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


XS
SM
MD
LG