Доступність посилання

ТОП новини

Перші результати передвиборчої лихоманки


Результати першого місяця передвиборчих перегонів: проблеми з роботою окружних виборчих комісій, незаконна агітація, підкуп та реєстрація спірних кандидатів – говорять спостерігачі.

Передвиборча кампанія триває вже місяць. Офіційно, у ЦВК оголосили про початок виборчого процесу з виборів народних кандидатів 30 липня, але спостерігачі заявляли, що фактично змагання політиків почалися ще раніше. Різниця у тому, що до офіційного старту кампанії представники громадських організацій могли тільки говорити про порушення принципів, коли бачили відкриту агітацію чи різні види підкупу, а зараз те ж саме буде вважатися порушенням закону.

Попри те, що склад виборчих комісій було визначено вчасно, у результаті недосконалого процесу жеребкування, майже половину окружних та дільничних виборчих комісій доведеться змінювати, вважають у Комітеті виборців України.

Ми прогнозуємо, що близько половини членів комісій до моменту виборів будуть замінені
Олександр Черненко
«Фактично, зараз відбувається ряд замін в окружних виборчих комісіях, оскільки люди, які туди делеговані, просто не збираються там працювати... Ми прогнозуємо, що близько половини членів комісій до моменту виборів будуть замінені», – сказав голова КВУ Олександр Черненко.

За даними КВУ, вже зараз відбулися зміни у 80% комісій. Причина в тому, що у результаті жеребкування по окружних виборчих комісіях, представництва в них отримали технічні партії, які можуть продавати свої квоти іншим. Черненко говорить, що зараз називаються розцінки, щоб замітини члена комісії: рядового – 10 тисяч доларів, керівного складу – близько 20 тисяч доларів.

Серед інших результатів першого місяця передвиборчої кампанії, спостерігачі говорять про вдале проведення ЦВК реєстрації кандидатів. Проте і тут не обійтися без спірних питань. Головним з них було «не проживання кандидата в Україні». Проте, оскільки український закон не каже, що саме мається на увазі, коли говорять про «необхідність проживання в Україні», то в ЦВК зареєстрували усіх кандидатів, щодо яких були питання з цього приводу. Єдиним виключенням став Павло Лазаренко, якого було засуджено в 2004-му році американським судом за відмивання грошей, з того часу він перебуває у федеральній в’язниці поблизу Лос-Анджелеса. Цього року Лазаренко був заявлений першим номером у передвиборчому списку кандидатів партії «Громада».

Маніпуляції у регіонах

Ми бачили незаконну агітацію, те, що на державних установах вішалася політична символіка партій
Олександр Черненко
«Ми бачили незаконну агітацію, те, що на державних установах вішалася політична символіка партій. На деякі такі речі реагувала і влада, і ЦВК, але більшість з них залишалося поза увагою», – сказав Черненко.

Окрім того, в регіонах вже зараз спостерігаються тенденції маніпуляції виборцями. На районних телеканалах можна побачити сюжети, в яких кандидат вручає гроші сільському голові, але це представлено, як доброчинність. Голова Івано-Франківського обласного Комітету виборців України Юрій Лисюк, говорить про те, що продовжуються практики возіння груп людей у туристичні подорожі – до Туреччини та оглядові поїздки в Буковель.

Частина виборців точно не прийде голосувати, тому їх бюлетенями можна маніпулювати. акож можуть бути різного роду маніпуляції при підрахунку голосів та вкидання бюлетенів
Юрій Лисюк
«Нам відомо, що багато технологій фальсифікацій буде застосовано власне у день виборів, вони націлені на те, що якась частина виборців точно не прийде голосувати, тому їх бюлетенями можна маніпулювати, – сказав Лисюк. – Також можуть бути різного роду маніпуляції при підрахунку голосів та вкидання бюлетенів – тому ми будемо закликати велику кількість виборців прийти проголосувати і не продавати свої голоси».

Ще однією шпаринкою для маніпуляцій називають можливість голосування за відкріпними талонами. Ті, хто подорожує Україною і знає, що не зможе проголосувати на своєму округу, написавши заяву, отримують дозвіл змінити місце голосування. Попри те, що ця норма виглядає ліберальною, спостерігачі застерігають, що нею можна маніпулювати. На приклад, коли студенти університету масово братимуть відкріпні талони і їхатимуть голосувати на округ, де балотується ректор навчального закладу.

Голосування закордоном

Найменше правопорушень очікується на закордонних виборчих округах, причина у низькій активності українських громадян, що проживають закордоном. За даними КВУ, в середньому голосує 10% закордонних виборців.

При кожній дипломатичній установі – посольстві чи консульстві – у вересні буде сформовано виборчу дільницю. Цього року громадяни України, які живуть закордоном будуть голосувати лише за партійні списки, адже мажоритарні кандидати прив’язані до конкретної території. Про фальсифікування результатів голосування закордонних виборців говорять тоді, коли за результатами виявляється нетипово висока явка, розповів Голосу Америки Черненко.

(Передрук з «Голосу Америки»)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG