Доступність посилання

ТОП новини

Старші люди вірять у надприродні явища більше, ніж молодші


Що старшими стають люди, то частіше вони схильні пояснювати найбільш важливі події в житті впливом надприродних сил.

Цього висновку дійшли вчені з Університету Техасу в Остіні, які проаналізували результати 30-ти досліджень і провели власні експерименти. Вони просили учасників дослідження пояснити причини трьох подій – виникнення життя, хвороби і смерті. Оцінювалися пояснення, які давали люди у віці від п'яти до 75-ти років.

Парадоксально, але діти виявилися значно більшими «реалістами», ніж дорослі: при оцінці подій вони використовували і власні уявлення про світ (багато в чому, запозичені з казок), а також і наукову інформацію, яку здобули в процесі навчання. Проте з віком цей процес переривається: дорослі охоче замінюють раціональні пояснення ірраціональними теоріями.

Детальний опис дослідження опубліковано в журналі «Child Development».

Опитування, що регулярно проводяться в США, демонструють, що значне число американців зберігає віру в надприродне у зрілому віці.

Опитування служби Gallup 2009-го року показало, що 37% американців допускають існування привидів, 25% – переконані в науковості астрології, а 21% – в реальності чаклунства.

Дослідження компанії Ipsos 2007-го року продемонстрували, що 48% американців вважають, що деякі люди володіють екстрасенсорними здібностями, 34% – вірять в існування привидів, 19% – в силу молитов або заклинань.

(Передрук з «Голосу Америки»)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG