Доступність посилання

ТОП новини

Янукович не реагує на протести українських журналістів (світова преса)


Європейські видання аналізують понеділкову акцію українських журналістів проти урядової цензури на Всесвітньому газетному форумі в Києві, а також ситуацію зі свободою преси в Україні. В російських газетах досі обговорюють акцію українських дівчат із Femen, як вони заявили, на підтримку російського панк-гурту Pussy Riot. А США вразила історія хворого українського хлопчика, якого нині лікують у Бостоні.

Британська The Independent пише про те, як відомі українські журналісти перервали у понеділок виступ Президента Віктора Януковича на Всесвітньому газетному форумі в Києві. У той час, як він вітав Україну з досягненням свободи преси й відкритого суспільства, охорона Януковича рвала плакати журналістів «Стоп цензурі». Сам Президент, зауважує видання, на такий протест жодним чином не відреагував.

The Independent також нагадує читачам про справу проти телеканалу «ТВІ» і про те, що кабельні мережі відмовляють каналу в співпраці. Видання називає Януковича людиною, яка поставила «своїх» на всі ключові державні посади, і стверджує, що це й дало йому можливість засудити свою політичну суперницю Юлію Тимошенко до 7 років ув’язнення.

Автор європейського видання американської Wall Street Journal пише про загрозу продовольчої кризи в усьому світі і про те, що, світові ціни на продовольство підскочили в липні на 10 відсотків. Таким був наслідок зменшення врожаю пшениці через рекордну посуху – зокрема, в Україні, а також Росії, Казахстані й Америці (там постраждала кукурудза та соя), сказано в статті.

Враження диякона Андрія Кураєва від зустрічі з українськими Femen на одній з телепередач опублікував російський «Московський комсомолець».

Згадуючи те, як Femen спиляли хрест у Києві, диякон стверджує що дівчата «готові переступити через кого завгодно». «Загальне враження: цинічні і цілковиті егоїстки. Усвідомлюють, що «доторкнулися до нерва країни», – цитує диякона російське видання.

The Washington Post, а також інші американські газети розповідають історію українського хлопчика Ігора Лакатоша. Він потрапив у лікарню Бостона зі Львова – там, він жив із мамою, яка 4 чи 5 років тому відразу не відвезла його до лікарні, коли він обпік понад 30 відсотків шкіри.

До українських медиків Ігор потрапив завдяки сусідам – у жахливому стані – сильно виснажений, з вагою вдвічі меншою, ніж нормальна для його віку, не в змозі ходити чи згинати руки. Мати відвезла сина до лікарні, але за ним більше не повернулася. Лікарі ж, дізнавшись що він – фактично сирота, за свідченням одного з рятівників Ігоря, відмовилися його лікувати. Хлопчика відправили до дитячого будинку для дітей з церебральним паралічем. Але лікарі в Бостоні вирішили, що Ігор психічно здоровий, просто ніколи не вчився. Врешті-решт, за допомогою громадських організацій він потрапив до лікарні в Бостоні, де його лікуванням займаються кваліфіковані фахівці. І не лише лікарі, але й педагоги – адже Ігор у свої 8 чи 9 років (встановити цього досі не вдалося) не вміє ні читати, ні писати й ніколи не ходив до школи. Швидше за все, після того, як він одужає, йому доведеться повернутися до сиротинця в Україну, зазначають американські журналісти.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG