Доступність посилання

ТОП новини

Більшість обмежить доступ опозиції до парламентської трибуни?


Київ – Після відкриття останньої сесії Верховної Ради VI скликання депутати пропрацювали близько 20 хвилин. І це при тому, що за словами спікера Володимира Литвина, до кінця жовтня необхідно розглянути понад 750 питань. Заслухавши доповіді Прем’єр-міністра та спікера, народні обранці затвердили порядок денний і розійшлися до четверга.

Прем’єр-міністр зазначив, що саме цей парламент має ухвалити закон про держбюджет на наступний рік, проект якого невдовзі має надійти на розгляд. За словами спікера, до кінця жовтня треба розглянути 752 питання порядку денного. Однак Володимир Литвин зауважив, що депутатам ще потрібно обміркувати, які законопроекти виносити на порядок денний. Відтак парламентарі вирішили наступного разу зібратися в сесійній залі у четвер, а до того часу – попрацювати в комітетах і фракціях.

У понеділок після погоджувальної ради голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов обіцяв, що остання сесія буде напруженою, тож ані депутатам, ані журналістам нудьгувати не доведеться.

Опозицію «відтирають» від трибуни

Депутат-нашоукраїнець Анатолій Гриценко не виключає, що провладні фракції мають намір обмежити роботу парламенту перед виборами.
Це рішення може бути продовжене на весь період передвиборної кампанії. Щоб за один або максимум два дні під час пленарного тижня проголосувати за ті закони, за які дадуть команду з Банкової
Анатолій Гриценко

«Була погоджувальна рада – і говорили про порядок денний і на сьогодні, і на наступні дні. Це рішення, я не виключаю, може бути продовжене на весь період передвиборної кампанії. Щоб за один або максимум два дні під час пленарного тижня проголосувати за ті закони, за які дадуть команду з Банкової. І не давати опозиції права виступу з трибуни», – зазначив Анатолій Гриценко в інтерв’ю Радіо Свобода.

Перший заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов пояснює небажання працювати в сесійній залі тим, що депутатам треба допрацювати законопроекти в комітетах, а також попрацювати в округах.

«Я зараз в округ їду, на Чернігівщину, а завтра в комітеті працюватиму», – розповів він Радіо Свобода.
Ми не хочемо, щоб трибуну використовували для брудного політичного піару
Михайло Чечетов

Крім того, Михайло Чечетов сказав про необхідність обмежити використання парламентської трибуни з передвиборною метою. За його словами, «ми не хочемо, щоб трибуну використовували для брудного політичного піару».

Політичний експерт Валерій Гончарук зазначає, що зараз опозиція більше зацікавлена в парламентській трибуні як у знарядді передвиборної боротьби.
Влада контролює більшість засобів масової інформації в країні, особливо електронні ЗМІ. Тому такої потреби у Верховній Раді в них немає
Валерій Гончарук

«Влада контролює більшість засобів масової інформації в країні, особливо електронні ЗМІ. Тому такої потреби у Верховній Раді в них немає. Основні діючі особи зараз на округах, а Верховна Рада залишається у напівробочому режимі з метою ухвалити ті чи інші рішення, необхідні для діючої влади», – зазначає Валерій Гончарук.

Парламентські вибори в Україні мають відбутися 28 жовтня.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

XS
SM
MD
LG