Доступність посилання

ТОП новини

Агентство Moody's погіршило прогноз для ЄС


Міжнародне рейтингове агентство Moody's знизило прогноз по довгострокових кредитних зобов’язаннях Європейського Союзу зі «стабільного» до «негативного» з огляду на бюджетні труднощі європейських країн. На початку року рейтингове агентство вже знизило рейтинги Британії, Німеччини, Франції та Нідерландів, пояснюючи своє рішення тим, що боргова криза в Європі може заторкнути навіть ці економічно та фінансово здорові країни.

Незважаючи на зниження прогнозу, рейтингове агентство Moody's далі залишило за Європейським Союзом рейтинг ААА, заявивши, що «два ключових міркування» не змінилися. Йдеться про «консервативне складання бюджету» та «кредитоспроможність і підтримка, яку надають 27 країн-членів ЄС». Такі країни, як Британія, Франція, Німеччина та Нідерланди, на які припадає 45 відсотків бюджетних надходжень Євросоюзу, і далі матимуть рейтинг ААА.

Лондонський аналітик фінансової компанії CMC Markets Майкл Г’юсон вважає, що нічого особливого не відбулося, і агентство просто привело у відповідність свої оцінки.

«Йдеться лише про бухгалтерські звіти, Moody's потрібно було просто узгодити свої записи. Якщо вони мають негативний прогноз для Франції, Британії, Німеччини та Голландії, то їм потрібно знизити і прогноз для цілого ЄС, адже ці країни наповнюють 45 відсотків бюджету Євросоюзу», – пояснює аналітик.

Стабільності не передбачається

Щоправда, Moody's не виключає, що «погіршення кредитоспроможності інших країн ЄС» може призвести до зниження загального рейтингу Євросоюзу, а не лише прогнозу. При цьому агентство додає, що воно може повернути «стабільний» прогноз всьому Євросоюзу, якщо він буде «стабільним» для головних країн-наповнювачів бюджету.

Речник Єврокомісії Саймон О’Коннор заявив у Брюсселі, що Єврокомісія не коментуватиме зниження рейтингу. При цьому він додав, що бюджет окремих країн ЄС і бюджет самого Євросоюзу – це різні речі.

«Що я можу сказати, так це те, що на думку Єврокомісії, кредитний рейтинг ЄС потрібно оцінювати окремо з огляду на унікальність самого явища, бюджету ЄС», – заявив речник Єврокомісії.

Хоча повідомлення від Moody's не призвело до великих коливань на ринку, воно нагадало про ризики, які далі пов’язують із борговою кризою деяких європейських держав. Досі переговори про зміну своїх боргових зобов’язань веде Греція, не вщухають побоювання щодо Іспанії, яка вже отримала 100 мільярдів євро фінансової допомоги на фінансові вливання для своїх банків, а тепер може попросити допомоги ще і для виплати державного боргу.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG