Доступність посилання

ТОП новини

«Газпром» обманює Європу? (Огляд світової преси)


Світова преса обговорює ініціативу Європейського Союзу провести антимонопольну перевірку російського «Газпрому». Оглядачі вважають, що це рішення може загострити відносини Європи з Росією. А в Росії звертають увагу на автомобільний конфлікт із Україною, перший відтоді, як Росія вступила до Світової організації торгівлі.

Європейська комісія стурбована тим, що російський енергетичний велетень «Газпром» може зловживати своєю панівною позицією на ринку і таким чином завищувати ціни споживачам. Британська газета Financial Times наголошує, що розслідування може закінчитися для «Газпрому» великими штрафами або вимогою переглянути політику у Євросоюзі.

Розслідування стосується восьми країн , які раніше були під крилом Радянського Союзу, а тепер є частиною ЄС: Болгарії, Угорщини, Чехії, Словаччини, Польщі, Естонії, Латвії та Литви. Посилаючись на свої джерела, Financial Times пише, що маленька Литва, яка повністю залежна від поставок російського газу, активно наполягала на тому, щоб офіційний Брюссель почав діяти.

Минулого року в Європі проводили позапланові інспекції філій і партнерів «Газпрому», а нове розслідування може свідчити, що Європейська комісія має певні докази порушень, зазначає газета західних ділових кіл.

Європейський Союз почав перейматися діями «Газпрому» особливо після того, як Росія перекрила газовий вентиль Україні та іншим державам Східної Європи у 2006-му і 2009 роках. Про це пише газета Wall Street Journal у своєму європейському виданні. На думку автора статті, антимонопольна перевірка може загострити відносини ЄС з Росією, яка раніше вже звинувачувала Європу у спробах витіснити її з європейського енергетичного ринку. Але, як підозрюють у ЄС, «Газпром» міг протидіяти диверсифікації енергопостачання, наполягаючи на тому, щоб споживачі використовували його інфраструктуру. Росіян також підозрюють у спробах обмежити газовий експорт . Крім цього, ЄС не подобається прив’язка ціни газу до вартості нафти.

Журнал Forbes наголошує, що російський «Газпром» є однією з найменш прозорих міжнародний компаній у світі. Такого висновку дійшла неурядова організація Transparency International, коли оцінювала, як бізнесмени звітують перед громадськістю, чи платять податки і як намагаються запобігти корупції. Американські спостерігачі наголошують, що в Брюсселі взялися перевіряти дії «Газпрому» як пріоритетну справу.

Англомовна газета Moscow Times, яка виходить у Росії, розповідає про українсько-російський торговельний конфлікт. Український уряд попередив, що може запровадити утилізаційний збір на російську автомобільну продукцію як відповідь на те, що такий збір з вересня оголосила Росія. Московська ініціатива завдасть шкоди українським виробникам, які продають до Росії 40 відсотків своїх автомобілів, автобусів та вантажівок. Але якщо Київ виконає свою обіцянку, то це також буде боляче для Росії, адже Україна є головним ринком для російської автомобільної продукції і закордонних компаній, які там збирають свої машини, пише Moscow Times. Минулого року Росія експортувала в Україну таких автомобілів, як «Лада», «Кіа», «Хюндай», «Рено» і «Фольксваген», на майже півмільярда доларів.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG