Доступність посилання

ТОП новини

«Газпром» заявляє, що виконує міжнародне законодавство


Російська газова компанія «Газпром» заявила в середу в відповідь на інформацію про розслідування в ЄС її можливих порушень антимонопольного законодавства, що приділяє велику увагу дотриманню всіх норм міжнародного права і законодавства країн, у яких вона працює.

Як мовиться в заяві, діяльність «Газпрому» на ринку Європейського Союзу, зокрема, застосовувані нею принципи ціноутворення на газ, «відповідають стандартам, що їх використовують інші видобувники і експортери газу».

«Газпром» також звернув увагу, що ця компанія заснована поза межами юрисдикції Євросоюзу, а в Росії, за російським законодавством, є компанією, що має «публічно значущі функції» і статус «стратегічної організації, контрольованої державою».

Європейська комісія в вівторок оголосила, що почала розслідувати підозрювані порушення «Газпромом» антимонопольного законодавства ЄС, а саме можливе створення перешкод у вільному постачанні газу на ринки країн ЄС, можливе перешкоджання диверсифікації постачань газу до ЄС і можливе встановлення несправедливих цін на газ через їхню прив’язку до цін на нафту.

За повідомленнями, це розслідування ведеться в восьми країнах Євросоюзу: Болгарії, Естонії, Латвії, Литві, Польщі, Словаччині, Угорщині і Чехії.

У разі визнання вини компанії в порушенні антимонопольного законодавства ЄС Єврокомісія може накласти на компанію штраф в обсязі до 10 відсотків усіх її прибутків у країні, де сталося порушення. Розслідування в таких справах не обмежені в часі і можуть тривати місяцями.
XS
SM
MD
LG