Доступність посилання

ТОП новини

Я був вражений каліцтвом української дитини – американський лікар


«Ця дитина важила як однорічний малюк, вона жахливо недогодована» – американський лікар
«Ця дитина важила як однорічний малюк, вона жахливо недогодована» – американський лікар
Нью-Йорк – У Сполучених Штатах у бостонській дитячій лікарні Шрайнерів лежить Ігор Лакатош, український хлопчик, який став жертвою пожежі у Львові. Вік його не відомий, припускають, що йому 8 чи 9 років. Третина шкіри хлопчика спалена, мати-алкоголічка кинула сина напризволяще. Доля Ігоря сколихнула американців – від лікарів, які нині виконують численні хірургічні операції, до телеглядачів та інтернет- і газетних читачів. Його привезли до Америки з України, де він роками лежав у сиротинці без елементарної допомоги й освіти. Один з лікарів Ігоря, доктор Геннадій Фузайлов дав інтерв’ю Радіо Свобода.

– Коли мені показали фото, я був заскочений каліцтвом дитини. Його помістили до сиротинця, де тримають дітей з хворою психікою і до нього відповідно й ставились. Але він був розумово відсталим лише внаслідок фізичного каліцтва. Тож він там не отримав жодної освіти, на нього не звертали уваги. З каліцтвом, спричиненим опіками, легше дати собі раду, ніж дати дитині соціальне життя. І коли ми побачили хлопчика, то вирішили привезти його до нас.

Скільки операцій мусить здійснити ваша команда лікарів, щоб повернути дитину до нормального життя, якщо це взагалі можливе?
Доктор Геннадій Фузайлов
Доктор Геннадій Фузайлов

– Визначення «нормального життя» вельми відносне… Він не отримував медичної опіки в Україні упродовж усього свого життя. Ця дитина важила 30 фунтів, як однорічний малюк, вона жахливо недогодована. Такий стан негативно впливає на процес загоювання ран. Хлопчик потребує величезної кількості хірургічних операцій, вельми тривалого періоду реабілітації, процесу терапевтичного лікування, потребує освіти. Таким чином, йдеться не лише про реконструкцію тіла, а й про низку процедур за допомогою фахівців різного профілю.

– Скільки часу це забере?

– Він залишиться нашим пацієнтом до 21-річного віку, але я сподіваюсь, що він зможе вийти з нашої лікарні вже за 2 місяці. Він зможе ходити. Зважте, він провів усе своє життя, лежачи на підлозі. Він не міг ходити. На ліжку він не зміг би підвестися навіть щоб піти до туалету. Він лежав на підлозі, ні руки, ні ноги його не працювали. Отож, перша мета – відновити функції кінцівок, а потім уже подивимось – що можна виправити. Спочатку – функції, а вже потім косметична хірургія.

– Скільки коштує лікування Ігоря?

– Я не можу сказати. Ми медичні лікарі і не обізнані з вартістю хірургічних операцій. Дитяча лікарня Шрайнерів надає безкоштовну допомогу, але я можу повідомити, що один день у реанімаційному відділенні коштує від 2 до 8 тисяч доларів. Ігор пролежав у нас 2 тижні, а тепер він в ізольованій палаті... Вартість вельми висока.

Що очікує цього хлопчика після закінчення медичних процедур?

Ми намагаємося зв’язатися з різними філантропічними організаціями у Німеччині і в Україні, щоб визначити його дальшу долю, тому що він не повинен повертатися до сиротинця, адже він потребує постійного процесу освіти й реабілітації. За 10 днів я їду до України. Ми домовлятимемося з відповідними клініками і один з пунктів мого розкладу – розмова з директором сиротинця з метою визначити, яка організація може допомогти з фінансуванням.

– Тож, як я розумію, Ігор не залишиться у Сполучених Штатах.

– Передчасно говорити про це. У нього віза на 5 років, але він має повернутися до України за 6 місяців. Мені хотілося б, щоб в Україні знали про нашу організацію під назвою «Лікарі, об’єднані для допомоги дітям». Ми хотіли б створити в Україні багатоступінчасту програму допомоги травмованим дітям і не лише привозити сюди дітей на лікування, а й впроваджувати запобіжні заходи, освітні заходи, програму обміну, сприяти співпраці українського уряду з американським у цьому проекті, коли йдеться про опіки в Україні.

– Чи у Вас є українське коріння?

– Нема. Я ніколи не був в Україні. Перший візит був 2010 року. Український уряд запросив мене після того, як одна українська дитина, може ви пам’ятаєте її, Настя Овчар, 2005 року вона врятувала свою сестру під час пожежі в хаті. Вона зазнала опіків на 80 відсотках тіла. Президент України Віктор Ющенко привіз дитину на лікування. Відтоді вони запрошували мене до України на знак подяки за лікування. Але Ющенко також привіз лікарів і нині вони прагнуть нав’язати контакти з лікарнею Шрайнерів. Так була започаткована наша програма стосовно освіти, медикаментів, досліджень і привезення дітей до нас.

P.S. Після інтерв’ю лікар Геннадій Фузайлов прохав фінансово допомагати Ігореві, надсилаючи пожертви на адресу компанії «Лікарі, об’єднані для допомоги дітям». Адресу вказано на вебсайті www.dctohc.org.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG