Доступність посилання

ТОП новини

«Курс гривні повернеться до норми наступного тижня» (огляд преси)


Київ – «Курс гривні повернеться до норми наступного тижня» – у статті під таким заголовком експерт «Газети по-українськи» стверджує, що для падіння курсу гривні зараз немає серйозних економічних чи фінансових підстав. Це – винятково гра валютних спекулянтів. Вони грають на різниці в курсі. Також це вигідно і банкам, які останнім часом накупили багато готівкової валюти. Вони зацікавлені у паніці, щоб дорожче її продати. Так банки отримають надприбуток із нічого.

А ось експерти газети «Сегодня» вважають, що ажіотаж навколо курсу гривні неминуче починається незадовго до виборів. Українці завжди впевнені, що курс гривні тримають штучно, щоб не дратувати виборців. А значить, тільки-но голосування відбудеться, національна валюта покотиться вниз до своєї нібито реальної вартості. Такі настрої приводять до підвищеного попиту на долари, зауважує видання. І, відповідно, зростанню ціни на них. Економісти називають цей процес девальваційними очікуваннями.

На відміну від більшості східноєвропейських і частини пострадянських країн, Україна за понад 20 років незалежності так і не змогла рішуче порвати з тоталітарною радянською спадщиною – ні інституційно, ні ментально, ні символічно. Як зауважує газета «День», більшість державних установ залишилися не реформованими, на керівних посадах досі перебувають вихідці партійної номенклатури й комсомолу, практично позбавлені сентиментів до національних цінностей, а міста й села все ще рясно всіяні пам’ятниками більшовицьким вождям і назвами вулиць на честь діячів, більшість з яких затято боролися проти української самостійності. І це значною мірою пояснює – чому Україну поки що не пускають в Європу. Про це наголошується в статті «КРАСНОмовна топоніміка».

В Україні відбулася повна узурпація влади: суди не звертають увагу на закони, Конституцію – виконують лише команди зверху в режимі ручного управління. Особливо, коли йдеться про політичні справи, коли вже ухвалені рішення, шансів домогтися дотримання закону – жодних, стверджує експерт газети «Україна молода». Він нагадує, що у 1937 році виправдальних вироків було більше, ніж у сучасній Україні. І відповідальності за це ніхто жодної не несе. Покарання для судді буде лише в тому разі, якщо він не виконає те, що йому наказали зробити «зверху» – завтра ж його позбавлять мантії. У такий спосіб, на думку дописувача, із судової системи вичавлюють адекватних суддів. Лишаються тільки покірні – люди, які формально легітимізують рішення влади, наголошує експерт.
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG