Доступність посилання

ТОП новини

Низка правозахисників виступила з підтримкою законопроекту про мирні зібрання


Українська Гельсінська спілка з прав людини та Харківська правозахисна група закликають народних депутатів невідкладно та одночасно ухвалити проекти законів «Про свободу мирних зібрань» та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо свободи мирних зібрань». Про це йдеться у відкритому зверненні громадських організацій щодо захисту свободи мирних зібрань.

Підписанти також закликають парламентарів передбачити якнайшвидше набуття цими законами чинності, а також сприяти проведенню інформаційної кампанії з роз’яснення їхніх положень.

«В Україні відбуваються масові та системні порушення свободи мирних зібрань. У 2011 році адміністративні суди ухвалили понад 200 постанов у справах щодо заборони мирних зібрань, з яких у 90% мирні зібрання були заборонені. Тенденція цього року показує про зростання масиву таких справ і відсотку заборон», – йдеться у зверненні.

За словами підписантів, однією з причин цих порушень є відсутність належного законодавчого регулювання. «Саме на рівні закону мають бути врегульовані питання: чіткого та вичерпного переліку підстав для судового обмеження свободи мирних зібрань, припинення застосування затримань та адміністративного арешту до організаторів та учасників мирних зібрань, встановлення заборони органам місцевого самоврядування видавати власні порядки проведення мирних зібрань та визначати місця їх проведення, гарантованого права на проведення спонтанних, одночасних мирних зібрань, контрзібрань тощо», – йдеться у зверненні.

«Положення вказаних законопроектів загалом відповідають Керівним принципам ОБСЄ щодо свободи мирних зібрань, Рішенням Європейського суду з прав людини і рекомендаціям Венеціанської комісії», – наголошують підписанти і додають: «Ми стурбовані політизацією процесу реформування законодавства в сфері свободи мирних зібрань і закликаємо всі політичні сили підходити до вирішення цього питання лише з позиції захисту основоположних свобод і демократичного розвитку України».

Проект закону про мирні зібрання – у порядку денному сьогоднішнього парламентського засідання. З вечора середи під стінами Верховної Ради на знак протесту проти можливого ухвалення цього закону мітингує близько сотні громадських активістів.
XS
SM
MD
LG