Доступність посилання

ТОП новини

«Ми не раби» – ремонтники, комунальники і друкарі Рівненщини


Рівне – Понад мільйон гривень заробітної плати заборгували підприємства різних форм власності Рівненщини. Серед найбільших боржників державне підприємство «Автомобільний ремонтний завод», яке виконує замовлення для Міністерства оборони. Попри судові рішення, досі не повернули 87 мільйонів зарплатних боргів і підприємства-банкрути. Чому ж не платять заробітну плату? Та як живуть люди без грошей?

Зарплатні борги економічно активних підприємств Рівненщини – не найбільші в Україні. Підприємці і держава винні їхнім працівникам один мільйон 300 тисяч гривень. За цими цифрами тисячі людей, котрі місяцями, а то й роками не отримували за свою роботу жодної копійки.

На Сарненському водозаборі, який колись був підрозділом маслопереробного підприємства, а нині підпорядкований Мінагрополітики, зарплату не платять роками. Сергій Писарчук прийшов сюди майже рік тому за направленням Центру зайнятості разом із товаришем. Працює тут і слюсарем-сантехніком, і охоронцем, але зарплати не бачив. Разом із дружиною і трирічним сином він живе на «дитячі» соціальні кошти. Загалом підприємство-банкрут заборгувало своїм колишнім і нинішнім працівникам 150 тисяч гривень.

Місто готове взяти підприємство під своє крило, однак збитковий водозабір ніяк не відпускає Міністерство аграрної політики та продовольства. Чиновники кажуть, що відділ, який мав займатися відчуженням, розформували, тому – чекайте...

Заборговану зарплату відсудили собі керівники

Працівники ливарного та автомобільного ремонтного заводів пікетували Рівненську обласну раду й адміністрацію й вимагали повернути зароблене.

Державне підприємство «Автомобільний ремонтний завод», як повідомив прокурор області Василь Присяжнюк, взагалі є найбільшим боржником. Підприємство належить до оборонної галузі.

«Міністр оборони вже давно обіцяв, що віддасть гроші людям на зарплату – до цього часу немає», – зазначає прокурор. Нині на автопідприємстві працює ліквідаційна комісія – «з молотка» заради виплати зарплат для початку пустять інвентар.

Тим часом попередні керівники Рівненського ливарного заводу втратили ринки збуту на автопідприємствах України та Білорусі. А коли зрозуміли, що ситуація критична, першими кинулися по власні гроші, розповів прокурор. Колишні директор, головний бухгалтер і юрист виграли рішення судів по зарплатних боргах. «Ну чому ви людям це не сказали, що, люди, йдіть до суду чи давайте будемо якось разом піднімати цей завод? От вони, «вєлікіє», собі пішли в суд, а на людей – начхати», – обурюється правоохоронець.

Днями ливарний завод, який у квітні зупинили електропостачальники, запустили нові власники. Його куратор зареєструвався кандидатом у народні депутати в окрузі, де розташоване підприємство.

Вода є, зарплати – нема

Понад 700 співробітників комунального підприємства «Рівнеоблводоканал» зараз отримали зарплату за квітень. Нині комунальники думають, як збути непотрібне їм майно і «вибити» заборгованості від 8 відсотків несумлінних платників. Але основна причина утворення боргів – енергозатратність водопостачального підприємства, каже директор «Облводоканалу» Андрій Карауш.

Тарифи на електроенергію зростають щоквартально, пояснює він. У результаті нинішні ціни на воду перекривають лише 70 відсотків її собівартості, зауважує водопостачальник. Тож комунальники не доплачують заробітну плату власним працівникам, щоб не мати боргів перед енергетиками. І в цій ситуації, за словами Андрія Карауша, вони роблять правильно, бо інакше звідки б у місті взялася вода.

На наступну сесію Рівнеради керівник підготував пропозиції підвищити тарифи на воду для рівнян. Тим часом нині самі працівники «Облводоканалу» не мають змоги оплачувати комунальні послуги у своїх помешканнях навіть за сьогоднішніми цінами. Бо для цього їм необхідно отримати зароблені гроші.

На Рівненщині основним баластом є підприємства-банкрути, котрі накопичили 87 мільйонів боргу. Серед таких – ВАТ «Рівненська друкарня». На ВАТ «Рівненський завод тракторних агрегатів» боргу так і не вдалося стягнути, незважаючи на давні рішення судів і засудження керівництва підприємства за їх невиконання.

Тим часом на промисловому гіганті ВАТ Рівнеазот зарплату платять вчасно. Підприємство, власником якого є нафтогазовий магнат Дмитро Фірташ, навіть перекрило 25-мільйонний борг облводоканалу за роботу очисних споруд (їх обслуговує «Рівнеазот»).

Про те, хто, де й чому заборгував заробітну плату та як із цим боротися, слухайте у програмі «Ми Разом» 6 вересня о 21:33 на Радіо Ера ФМ.
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG