Доступність посилання

ТОП новини

Свободу зібрань парламентарі залишили… на невизначений час


Акція протесту проти обмеження свободи зібрань, Київ, 6 вересня 2012 року
Акція протесту проти обмеження свободи зібрань, Київ, 6 вересня 2012 року
Київ – Верховна Рада перенесла розгляд закону про свободу мирних зібрань. Правозахисники виступали проти цього законопроекту, називаючи його таким, що істотно обмежує свободу мирних зібрань. Водночас законопроект, який доповнював і пом’якшував закон про свободу мирних зібрань, не набрав необхідної кількості голосів. Громадські діячі розцінюють такий розвиток подій як свою перемогу.

Голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов запропонував відкласти розгляд законопроекту про свободу мирних зібрань, а спочатку визначитися з дотичним законопроектом, який вніс представник Президента в парламенті Юрій Мірошниченко. За словами Юрія Мірошниченка, його законопроект усував негативні моменти, які викликали неприйняття опозиції, правозахисників та громадських активістів.

«Він був спрямований на лібералізацію, тобто зменшення санкцій, які передбачені кодексом про адмінправопорушення. Встановлення чітких меж, переліку, підстав, опису складу правопорушення», – пояснює Юрій Мірошниченко.

Свободу зібрань придумала обмежити Тимошенко – регіонали

Натомість координатор громадянської ініціативи «За мирні зібрання» Володимир Чемерис стверджує, що обидва законопроекти спрямовані на обмеження права українських громадян на мирні зібрання, просто законопроект президентського представника дещо пом’якшує негативи.
Є очевидним намагання ухвалити законопроект про мирні зібрання зараз. А для цього використовується законопроект Мірошниченка. По суті, це один законопроект
Володимир Чемерис

«Є очевидним намагання ухвалити законопроект про мирні зібрання зараз. А для цього використовується законопроект Мірошниченка. По суті, це один законопроект. Оскільки була домовленість на профільному комітету, що ці законопроекти мають прийматися одразу. Бо якщо ухвалити законопроект про мирні зібрання без законопроекту Мірошниченка, то міліція отримає можливість хапати будь-кого за будь-що», – розповів він в інтерв’ю Радіо Свобода.

Від вечора середи під парламентом відбувалася акція протесту проти ухвалення закону про свободу мирних зібрань. Також проти нього виступили правозахисники. Натомість представники фракції Партії регіонів нагадали, що законопроект про свободу мирних зібрань був запропонований ще урядом Юлії Тимошенко. Але зараз опозиція проти ухвалення цього закону.

«Ми вважаємо, що на сьогоднішній день краще зберегти цей формат проведення мирних зібрань. Як будемо жити в демократичній країні, де незалежна судова влада, то повернемося до закону про мирні зібрання», – зазначає опозиційний віце-спікер Микола Томенко.

Правозахисники вказують на утиски

У підсумку законопроект Юрія Мірошниченка не набрав необхідної кількості голосів. Опозиціонери та громадські активісти розцінили такий результат як свою маленьку перемогу. Утім, Володимир Чемерис не виключає, що влада може ще повернутися до розгляду й ухвалити закон про свободу мирних зібрань.
В Україні зараз є простір для свободи зібрань. І це нам не уряд дарував, не Верховна Рада, а це досягнення громадянського суспільства
Володимир Чемерис

«В Україні зараз є простір для свободи зібрань. Принаймні, він більший, ніж у Росії, Білорусі чи в Грузії. І це нам не уряд дарував, не Верховна Рада, а це досягнення громадянського суспільства. Тому ми не будемо торгуватися за лібералізацію цього законопроекту», – наголошує Володимир Чемерис.

За оцінками правозахисників, зараз в Україні відбуваються масові й системні порушення свободи мирних зібрань. У 2011 році адміністративні суди, розглядаючи позови щодо вуличних акцій, у 90 відсотків випадків ухвалювали рішення про їх заборону. Цього року зростає масив таких справ і відсоток заборон, стверджують правозахисники у відкритому листі.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG