Доступність посилання

ТОП новини

У Львові проведуть унікальні екскурсії закритими об’єктами архітектури


Дні європейської спадщини, Львів, 6 вересня 2012 року
Дні європейської спадщини, Львів, 6 вересня 2012 року
Львів – У ці вересневі дні у 50 країнах Європи відбуваються Дні європейської спадщини. Мета – привернути увагу до збереження історичних пам’яток. Вдруге до європейської акції приєднується Львів. У суботу, 8 вересня львів’яни і гості міста безкоштовно оглянуть культурні пам’ятки, які зазвичай є зачинені для відвідувачів. Втім, потрапити на унікальні екскурсії зможуть лише ті, хто завчасно зареєструвався.

Нагода піднятися на самий верх вежі Корнякта, що входить до архітектурного ансамблю Успенської церкви, випала мені вперше. Це без перебільшення пам’ятка європейського і світового рівня. Двері вежі відчиняє лише дзвонар, але він долає тільки половину шляху, щоб задзвонити у знаменитий мідний дзвін «Кирило», що в діаметрі має 2 метри і дзвенить, як казали, по-сільському, (але колись це був головний дзвін міста).

Піднятись на верх вежі, що має 66 метрів заввишки, і є трішки нижчою від Ратуші, виявилось не так легко, але неймовірні краєвиди Львова і відчуття наближеності вуличок і двориків, вартували зусиль. Вежа XVІІ-XVІІІ століть виконувала не лише функцію дзвіниці, але й спостережного пункту, розповдає львовознавець Ілько Лемко, який у День європейської спадщини проводитиме безкоштовну екскурсію для львів’ян і гостей.

«Це шедевр абсолютно феноменальний. За формою нібито це італійський ренесанс, а за замістом – український. Українськість передана зодчими. Все будувалося на гроші Костянтина Корнякта. Він був начальником митниці всієї Речі Посполитої», – каже Ілько Лемко.

Європа – спільне надбання

Дні європейської спадщини – акція Ради Європи і Європейської комісії – це не лише нагода оглянути пам’ятки, які зачинені для відвідувачів, але й ознайомитись зі станом архітектурного об’єкту, його збереженням, зауважує виконувач обов’язків начальника управління туризму Львівської міськради Галина Гриник.

«Основне гасло Днів європейської спадщини, що Європа – це спільне надбання. Є такі екскурсії, де може долучитись більше людей, це і органний зал, де можна буде і почути звуки».

У день європейської спадщини учасники акції оглянуть у Львові ще й вежу храму Архистратига Михаїла, на яку потрапити майже нереально. А ще побачать відновлені розписи живописця Яна Гериха Розена першої половини ХХ століття у семінарній каплиці з фресками. Також зможуть побувати на галереях першого барокового храму Середньовіччя, колишньому костелі Єзуїтів, та прогулятися вулицями княжого Львова ХІІІ-ХІV століть і послухати екскурсію про Підзамче з екскурсоводом Юлією Жмінковською.

«Це намагання відкрити історію міста для наших мешканців, які живуть між роботою і хатою, і не помічають тих принад, які ми маємо, де ми мешкаємо», – зауважує екскурсовод.

Дні європейської спадщини передусім розраховані на львів’ян, одиниці з яких лише піднімають очі на красиві будівлі і знають їхню історію. Але саме від мешканців міста залежить, чи збереже Львів свою культурну самобутність.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG