Доступність посилання

ТОП новини

Вибори сфальсифікують через «скромність» громадян?


Київ – Виборча кампанія 2012 проходить без суттєвих порушень. Про це заявляють у Міністерстві внутрішніх справ України. Серйозніших «злочинів», ніж хуліганство, крадіжки та шахрайство тут поки не виявили. На думку громадських активістів, така статистика – результат відсутності співпраці між правоохоронцями й громадянами. Люди не повідомляють міліції про численні факти серйозніших порушень, попри те, що мають вагомі докази, кажуть вони. Водночас наслідком такої ситуації можуть стати масові фальсифікації під час голосування, припускають експерти.

Від початку виборчої кампанії Міністерство внутрішніх справ України зареєструвало 220 заяв щодо можливих порушень виборчого законодавства. Вони здебільшого стосуються хуліганських проявів чи неправильно надрукованих агітаційних матеріалів кандидатів у народні депутати. Водночас лише 34 звернення до МВС стосуються незаконної політичної агітації.
Більшість заяв не містять ознак злочинів чи правопорушень і пов’язані з невдоволенням окремих кандидатів чи їх представників діями політичних опонентів
Олег Матвейцев

«Переважна більшість заяв, які надходять до МВС, не містять ознак злочинів чи правопорушень і, як правило, пов’язані з невдоволенням окремих кандидатів у народні депутати України чи їх представників діями їхніх політичних опонентів», – заявляє начальник Управління масових і спортивних заходів Департаменту громадської безпеки МВС Олег Матвейцев.

Він зауважує, що органи внутрішніх справ «перевіряють усі повідомлення щодо можливих виборчих правопорушень», однак не підтверджують численні заяви громадських організацій стосовно підкупу голосів виборців грошима чи продуктами, використання адмінресурсу для проведення політичної агітації та партійних з’їдів чи перешкоджання діяльності партій та кандидатів.

Правоохоронці самі причетні до порушень – громадський активіст

Про більшість серйозних порушень МВС не відомо, бо українці майже не співпрацюють з силовими структурами стосовно викриття «виборчих порушників». Про це говорить координатор проекту «Майдан-моніторинг: Вибори-2012» Наталії Зубар.

«Рівень абсолютної більшості учасників виборчого процесу – нижче плінтуса. Вони навіть не знають, що можуть кудись звернутись. Не вірять, що міліція взагалі буде реагувати. Мають, бути історії успіху, демонстрації з обох боків того, що можна взаємодіяти. Цього взагалі немає», – каже вона.

Із цим погоджується і аналітик громадської мережі «Опора» Михайло Шелеп. Водночас він зауважує: на деякі порушення передвиборчого законодавства МВС навмисне не звертає уваги через власну причетність.

«Коли проти учасника виборчого процесу розпочинаються якісь дії, коли рік тому чи півроку його не чіпали по певних проблемах, а зараз активно викликають в прокуратуру чи ведуть слідчі дії, то це свідчить про використання тиску на особу виборчого процесу», – наголошує він.

Окрім того, Михайло Шелеп зауважує: МВС не завжди перевіряють інформацію, яка з’являється у засобах масової інформації. Хоча, якщо про порушення, принаймні, говорять, то це вже може бути свідченням нечесності проведення виборчих перегонів.

Не кількість, а якість

Попри це, від початку виборчої кампанії правоохоронними органами уже порушено 12 кримінальних справ – більшість через хуліганство, крадіжки та шахрайство. Втім, на ефективність боротьби з порушенням виборчого законодавства це суттєво не впливає, наголошує політолог Ігор Жданов. І це, зазначає він, може загрожувати бездіяльністю правоохоронців і під час самих виборів.
Для них, певно, не є великим порушенням, коли масово депутати роздають пайки. Або коли реально роздаються гроші. Реакція нульова
Ігор Жданов

«Для них, певно, не є великим порушенням, коли масово депутати роздають пайки, що прямо заборонено законом. Або коли реально роздаються гроші. Ну і що? Реакція нульова. Може бути тисяча дрібних правопорушень, які не вплинуть на суть голосування, а можуть бути одне чи два, які суттєво вплинуть на волевиявлення громадян», – каже експерт.

Наразі за порушення виборчого законодавства передбачена як адміністративна, так і кримінальна відповідальність, а виборчу кампанію регламентує низка законів. Зокрема, підкуп голосів виборців в українському законодавстві забороняють: Закон України «Про вибори народних депутатів України», «Про вибори Президента України», «Про вибори депутатів Верховної Ради АР Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG