Доступність посилання

ТОП новини

Балога: русинське питання – це лінія прикриття для російської мови


Віктор Балога
Віктор Балога
Питання визнання русинської мови та русинської автономії в Закарпатті, яке порушують місцеві громадські діячі, є передвиборною технологією та спробою збільшити російський вплив на заході України. Про це Радіо Свобода наголосив колишній голова облдержадміністрації Закарпаття, а нині – міністр з питань надзвичайних ситуацій Віктор Балога.

«Більше, ніж виборчі технології, я це не назву. Питання, які підіймають Збітнєви та «попи Гапони» щодо прав русинів, угорців, румунів, – це все одна лінія, таке собі прикриття для російської мови на півдні й на сході», – заявив Віктор Балога.

Він припустив, що Президент України Віктор Янукович розуміє, що русинське питання несе загрозу сепаратизму. «У жодній державі президентами не стають люди, які не мають клепки в голові. І не потрібно думати, що Президент України не розуміє, в чому питання. Одне – це вибори, а друге – як відкатати ці речі назад. Жоден керівник держави не хоче, щоб у ній були проблеми з мовами чи з іншими речами», – сказав він.

Сьогодні голова Сейму підкарпатських русинів, отець Дмитро Сидор та керівник Громадського конституційного конгресу Юрій Збітнєв заявили, що об’єднують зусилля для визнання русинської мови регіональною в Закарпатті та створення русинської автономії.
XS
SM
MD
LG