Доступність посилання

ТОП новини

Захист у суді інтересів України за позовом Росії щодо боргів ЄЕСУ бере на себе Мін’юст


Міністерство юстиції повідомило в п’ятницю, що здійснюватиме захист інтересів України в особі Кабінету Міністрів у справі за позовом Міністерства оборони Росії щодо стягнення з держави Україна 3 мільярдів 239 мільйонів 449 тисяч 614 гривень 14 копійок за боргами закритого акціонерного товариства з іноземними інвестиціями «Промислово-фінансова корпорація «Єдині енергетичні системи України».

Як повідомив заступник міністра юстиції Дмитро Ворона, незважаючи на надані російською стороною документи щодо зобов’язань українського уряду сприяти поверненню цього боргу, український Мін’юст не вважає однозначними аргументи позивача, представлені у суді.

За словами Ворони, Міністерство юстиції буде доводити в суді, що надані Росії урядові гарантії не були оформлені належним чином, і можна вести мову про задекларовану готовність Кабінету Міністрів України лише сприяти погашенню указаного боргу.

У процесі захисту інтересів держави Міністерство юстиції буде також дотримуватися тієї правової позиції, що борги, які створюються суб’єктами підприємницької діяльності, мають погашатися самими суб’єктами, їхніми засновниками або керівниками, дії яких призвели до створення боргу, мовиться в повідомленні.

У п’ятницю агентства повідомили, що Міністерство оборони Росії звернулося до Господарського суду Києва з позовом про виплату урядом України понад 3 мільярдів 200 мільйонів гривень у справі корпорації «Єдині енергетичні системи України», якою свого часу керувала Юлія Тимошенко. Російська сторона заявляє, що уряд України раніше гарантував повернення цього боргу ЄЕСУ.

Тим часом суд у Харкові продовжує розгляд справи за обвинуваченням колишнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко в махінаціях у діяльності ЄЕСУ. Одне зі звинувачень полягає якраз у тому, що вона скоїла замах на розтрату коштів держбюджету України в особливо великих розмірах шляхом покладення на Кабмін зобов’язань ЄЕСУ перед російським Міністерством оборони на суму в 405,5 мільйона доларів, яка в перерахунку і становить названу в гривнях понад 3-мільярдну суму.
XS
SM
MD
LG