Доступність посилання

ТОП новини

Україна на Паралімпіаді опинилася в числі спортивних супердержав


Лондон – Британська столиця нарешті завершила головні світові спортивні події 2012 року. У неділю з піснями й феєрверками закрили Паралімпіаду, а в понеділок Лондоном пройшов спільний парад британських олімпійців та паралімпійців.

На обидві події – Олімпіаду і Паралімпіаду – зараз дивляться як на рівні за значенням і цікавістю. Складалося враження, що одне з головних завдань організаторів Паралімпіади у Лондоні було показати, що вона не є «бідною сестрою» Олімпіади.

В Олімпіаді брали участь 204 країни. Паралімпіада привабила рекордну, але трохи меншу кількість країн-учасниць – 164.

Різницю також ілюструє той факт, що 40 відсотків атлетів Паралімпіади походили лише з 9 країн. Наприклад, Пакистан зміг надіслати лише двох спортсменів і, як розповіла у Лондоні представниця цієї країни, це було під знаком запитання до останнього моменту.

«Ми отримали фінансування буквально за тиждень до ігор. Спонсор, який допоміг нам придбати квитки, знайшовся за кілька днів до поїздки», – скаржилася представниця паралімпійського комітету Пакистану Ума Беґ.

Успіх України

Україна на Паралімпіаді опинилася в числі спортивних супердержав. У таблиці медалей вона посідає почесне четверте місце після Китаю, Росії та Британії і випереджає Австралію, Сполучені Штати, Бразилію та Німеччину. Українські паралімпійці здобули 84 медалі (32 золоті, 24 срібні і 28 бронзових).

Чемпіонка у змаганнях із греблі на човнах Алла Лисенко заявила, що на додаток до золота у Лондоні вона хоче привезти ще й медаль з наступної Паралімпіади в Ріо 2016 року.

Ця спортсменка – лише один із прикладів амбітних українських паралімпійців на іграх, які стають щораз вагомішими.

Але є в Паралімпійських ігор ще одна відмінність. Окрім просто здобуття високих спортивних показників, Паралімпіада відіграє велику роль у суспільних змінах, спрямованих на захист прав людей з інвалідностями, привертаючи увагу суспільств до того, що такі люди повинні мати можливості повноцінного життя з розвагами, спортом і, що, можливо, важливіше, правом на роботу, освіту тощо.

Голова українського Комітету спорту інвалідів Валерій Сушкевич сказав в інтерв’ю Радіо Свобода у Лондоні, що, перемагаючи на Паралімпіаді, українці з інвалідностями перемагають і в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG