Доступність посилання

ТОП новини

Сучасне українське малярство на виставці у Празі


Виставка українського малярства. Кав’ярня «Kafíčko» у Празі, 10 вересня 2012 року
Виставка українського малярства. Кав’ярня «Kafíčko» у Празі, 10 вересня 2012 року
Прага – У Празі відкрилась виставка творів сучасних українських митців. Виставка особлива тим, що на ній представлені роботи, які були створені не в Україні, а в Чехії, і не в майстерні, а під відкритим небом, тобто на пленері. Пленер для дев’ятьох українських митців, які представляють різні українські мистецькі школи, а також і українську діаспору, є цікавим і потрібним способом не лише творчого спілкування, а й шляхом до ближчого ознайомлення іноземців з українським мистецтвом та Україною.

Традицію роботи українських художників на пленері на чеських землях започаткував український пражанин, художник і галерист Мирослав Зузук. П’ять років тому він уперше запросив до Праги художників із України, підготував для них програму, яка крім роботи на пленері також залишає час для знайомства з Чехією і чехами, особливо з їхньою багатою культурною спадщиною. Пленер традиційно закінчується виставкою, на якій його учасники представляють на суд широкої публіки – пражанам і гостям столиці – свої роботи.

І цього року групу українських митців з Києва, Харкова, Львова, Торонто Мирослав Зузук запросив на пленер до невеличкого східно-чеського села Тісов.
Мирослав Зузук на виставці
Мирослав Зузук на виставці

Чеська кав’ярня з українським мистецтвом

В організації пленеру Мирославу Зузуку вже кілька років охоче допомагає пражанка, ентузіаст і шанувальник мистецтва Катержіна Профоусова. Саме в її затишній кав’ярні, яка так і називається Kafíčko розгорнулась експозиція творів українських митців після роботи на пленері, по-чеськи – «venku».

«Пленер «Венков» цього року був представлений трьома українськими мистецькими школами – харківською, київською і львівською, – розповідає Мирослав Зузук. – Він був представлений досить потужними художниками. Це Олена Мельникова, Руслан Тарасов, Таня Фастенко – закінчили харківську школу, Марія Крижанівська та Юлія Петрова закінчили Київську академію мистецтва та архітектури, а Люба Сенчук – випускниця Львівського мистецького закладу. Пленер традиційно, вже вп’яте проводиться в селі Тісова поблизу міста Високе Мито. А на виставці побувало багато людей. Я хочу вам сказати, що ми з цієї виставки вже продали одну роботу, продали її людям зі Швейцарії. Ми далі хочемо працювати і наступного року теж плануємо проводити пленер».

Пленер як зразок успішного чесько-українського діалогу

Слід додати, що фінансові витрати на організацію пленеру його організатори і учасники поділили приблизно навпіл. Дорога і частково щоденні видатки йдуть з кишені учасників пленеру, проживання в Чехії, потреби для творчості – фарби, полотно, підрамники, як і організацію виставки, покриває Мирослав Зузук і господиня кав’ярні.

Важливо також, що серед моря галерей і виставкових зал, якими так багата чеська столиця, виставка творів українських митців не загубилась. Творами та їхніми авторами відвідувачі кав’ярні Kafíčko цікавляться. А відтак кожний, хто блукатиме старою Прагою і зайде сюди на горнятко кави, посмакує її в атмосфері з виразним українським мистецьким акцентом.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG