Доступність посилання

ТОП новини

Японія узгоджує купівлю спірних островів Сенкаку (Дяоюй), Китай протестує


Острови Сенкаку / Дяоюй, фото 2 вересня 2012 року
Острови Сенкаку / Дяоюй, фото 2 вересня 2012 року
Уряд Японії повідомив у понеділок, що остаточно узгодив купівлю кількох островів у Східнокитайському морі, які є предметом територіальної суперечки з Китаєм, у приватної особи, яка за японським правом вважається їхнім власником.

Як заявив головний секретар Кабінету міністрів Осаму Фудзімура, Японія має намір перебрати острови Сенкаку, які в Китаї називають Дяоюй чи Дяоюйтай, у державну власність якнайшвидше, щоб здійснювати над ними мирний і постійний контроль.

У Китаї прем’єр-міністр Вень Цзябао відразу відповів, що його країна не поступиться в цій суперечці «ані п’яддю» своєї, як вважає Китай, землі.

У неділю президент Китаю Ху Цзіньтао вже попереджав Японію «не робити хибних кроків» стосовно цих островів.

Острови Сенкаку/Дяоюй не заселені, однак розташовані на перетині стратегічно важливих морських шляхів, а їхні околиці багаті на рибу. За припущеннями, шельф островів також багатий на нафту і газ.

Фактично архіпелаг із п’яти безлюдних островів і трьох скель контролює Японія, однак про свої права на нього заявляють також Китай і Тайвань.

За японським правом, три з цих островів належать приватному власникові, ще один – іншому. Нині йдеться про викуп перших трьох за суму, що, за повідомленнями, становить у перерахунку 26 мільйонів доларів. Раніше японський уряд орендував ці острови у їхнього власника, щоб таким чином забезпечити свій контроль над ними.
XS
SM
MD
LG