Доступність посилання

ТОП новини

У Сомалі обирають професора на президента


Парламент Сомалі обрав у понеділок нового президента країни – ним став 56-річний професор університету Хасан Шейх Мохамуд.

Попередній президент Шаріф Шейх Ахмед, який був його суперником, привітав нового голову держави з обранням.

Хасан Шейх Мохамуд відомий у Сомалі, зокрема, тим, що є громадянським активістом і працював у кількох місцевих і міжнародних організаціях на підтримку миру і розвитку.

Обрання президента новоствореної постійної федеральної влади Сомалі, яка по тривалому часові замінила собою в серпні цього року попередні перехідні влади, створеним тоді ж, у серпні, новим постійним федеральним парламентом вважають за важливий крок у здійсненні розробленого в ООН плану повернення країни до мирного життя.

У Сомалі вже понад два десятиліття триває громадянська війна, країна подрібнена на фактично незалежні регіони, не всі з яких визнають владу центрального уряду; чималу її частину до того ж досі контролюють радикальні ісламісти, хоча останніми місяцями вони втратили значні території на користь прихильників федеральної влади. Попередні перехідні уряди Сомалі, які трималися завдяки міжнародним миротворцям, але практично не мали реальної влади, не змогли відновити мир у країні.
XS
SM
MD
LG