Доступність посилання

ТОП новини

Президенти Росії та Сербії говоритимуть про «Південний потік»


Белград – Президент Росії Володимир Путін зустрінеться у вівторок у Сочі з президентом Сербії Томиславом Николичем. Сербський лідер напередодні запевняв, що він є русофілом і що більше, ніж Росію, він любить тільки Сербію. У центрі уваги перегорів Путіна та Николича буде проект будівництва газопроводу «Південний потік».

Йдеться про другу зустріч президентів Росії та Сербії. Томислав Николич перебував в Москві наприкінці травня, за кілька днів після своєї перемоги в другому турі президентських виборів. Щойно обраний сербський президент тоді заявив, що він не переміг би на виборах, лише якщо його опонентом був би Путін. Іншими словами, екс-лідер консервативної Сербської прогресивної партії переконує, що господар Кремля є дуже популярним у Сербії. Відносини Белграда з Москвою Николич оцінив позитивно.

«Це тісне, близьке, стабільне, на економічних мотивах й дружбі засноване співробітництво між Російською Федерацією й Сербією», – констатував Николич.

Партії нинішньої правлячої коаліції у Сербії і в передвиборчій кампанії й після сформування уряду в липні виступали за розширення співробітництва з Росією. Сербські урядовці, зокрема, запевняли, що надійдуть великі російські інвестиції, які допоможуть країні подолати наслідки економічної кризи. Вони при цьому згадували, зокрема, побудову газопроводу «Південний потік» та спільні проекти в галузі військово-промислового комплексу. Водночас Томислав Николич заявив, що сербські Збройні Сили не стануть оснащувати російською зброєю.

«Дружня країна»

Перед від`їздом до Росії Николич висловив сподівання, що дружня країна допоможе порожньому сербському держбюджетові, але не подав жодних подробиць. Отож, невідомо чи він мав на увазі кредити чи інші види фінансової допомоги. На думку белградських оглядачів, основною темою розмов у Сочі буде співробітництво в галузі енергетики, насамперед уже згаданий стратегічний проект «Південний потік», який планують ввести в експлуатацію за три роки. Цей газопровід передбачає поставки палива до Європи в обхід України.

Коли йдеться про політичні теми, на першому місці буде справа Косова. Николич запевняє сербську громадскість, що Росія «ніколи не визнає незалежність Косова» й таким чином надаватиме сильну підтримку Сербії в ООН та на міжнародній арені взагалі. Сербський президент спростував твердження окремих ЗМІ, що Москва взамін вимагає від Сербії визнати Абхазію та Південну Осетію.

Відчинені двері і на захід, і на схід

Водночас президент Николич не відмовляється і від євроінтеграції Сербії.
Відповідаючи на запитання, як на цей процес впливає поглиблення відносин із Москвою, Николич сказав, що в Сербії є двері і на захід, і на схід.

Сербія має офіційний статус кандидата на вступ до ЄС. Тим часом прозахідні сили Сербії не оговталися після поразки Бориса Тадича на президентських виборах та його Демократичної партії на парламентських виборах. В минулому деякі партії нинішньої опозиції виступали проти розширення відносин з Москвою. Наразі опозиціонери ще дебатують про причини своєї поразки й не встигають аналізувати ані внутрішню, ані закордонну політику уряду.
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

XS
SM
MD
LG