Доступність посилання

ТОП новини

Влада прирікає Україну на беззахисність (огляд преси)


Київ – Як Україна, задекларувавши вступ до НАТО у воєнній доктрині, перетворилася на країну із позаблоковим статусом, та що їй це дало? Над цим розмірковують експерти газети «День». Зокрема, екс-міністр закордонних справ України Володимир Огризко вважає, що позаблоковий статус України не можна реалізувати. На це бракує, насамперед, фінансів. Якщо хтось візьме за зразок Швецію, яка не входить до НАТО чи будь-якої іншої оборонної структури, і проаналізує її військові видатки, можна побачити, що Україні доведеться витрачати на оборону приблизно до 25 мільярдів євро. А не маючи можливостей забезпечити країну адекватною військовою системою, влада прирікає її на беззахисність. Це і є практичний наслідок позаблоковості, зазначає експерт.

Газета «Голос України» зауважує, що тоді як про незаконні «освоєння» татарами земель в Криму чули всі, насправді ці земельні самозахоплення складають лише 17 відсотків від загальної кількості захоплень на півострові. Однією з причин є дії місцевих органів державної влади, які відмовляють татарам-переселенцям у наданні землі. Однак за гроші виділяють земельні ділянки різним комерційним структурам. Про це йдеться в статті «Дискусія на руїнах».

Банки продовжують скорочувати кредитування населення, стверджує «Комерсант Україна». Після єдиного за цілий рік липневого напливу коштів у серпні кредитний портфель фізичних осіб знову скоротився – на 266 мільйонів гривень. Учасники ринку пояснюють це відсутністю довгострокових ресурсів для видачі великих позик на купівлю нерухомості та автомобілів. Крім того, позичальники не готові брати дорогі кредити, ціна на які постійно зростає через підвищення депозитних ставок. Публікація називається «Банкіри тримають позики при собі».

Новий порядок реєстрації прав власності на нерухомість, який набуде чинності з наступного року, полегшить процедуру для продавця, але зробить її менш безпечною для покупця. Зокрема, через плутанину шахраї зможуть, використовуючи фальшиві документи, відбираючи у людей житло. Про інші ризики для покупців після спрощення процедури реєстрації власності розповідає газета «Факти».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG