Доступність посилання

ТОП новини

Сталева криза на Запоріжжі


Запоріжжя – Запорізька область поступово перетворюється на депресивний регіон – люди втрачають роботу. Нещодавно в обласному центрі розпочалась нова хвиля звільнень працівників великих промислових підприємств. Поки що рахунок йде на тисячі людей. Але динаміка не втішна. Кілька дрібних металургійних заводів припинили свою роботу. На черзі один із флагманів металургії – Запорізький феросплавний завод. Чиновники кажуть, що цю проблему зараз вирішують на найвищому рівні. Чи так це насправді?

Запоріжжя металургійне лихоманить не на жарт. Керівництво колись благополучних металургійних гігантів «Запоріжсталь» та «Дніпроспецсталь» оголосило про наміри звільнити частину працівників. Під час кризи 2008 року на «Дніпроспецсталі» вже звільнили 2 тисячі працівників, у цьому році планують скоротити ще півтори тисячі людей. Аналогічні настрої і на «Запоріжсталі».

Скорочення очікують майже півтори тисячі людей. Запорізький феросплавний завод на межі зупинки. Власники підприємства не можуть домовитись про ціну на електроенергію, що призвело до збитковості підприємства.

«На підприємстві працює 2200 робітників. 1900 осіб буде звільнено. Практично всі працівники отримали повідомлення. І якщо до перших чисел жовтня питання не вирішиться, то реальна зупинка і реальне скорочення», – говорить Сергій Ролко, начальник ливарного цеху Запорізького феросплавного заводу.

Голова Запорізької облдержадміністрації Олександр Пєклушенко зазначив, що держава вже займається цим питанням, звільнень не буде.

«Я не допущу закриття феросплавного виробництва. На це в мене є всі підстави. Я бачив очі цих робітників. Я знаю, що мені, в першу чергу, відповідати перед ними і перед їхніми родинами», – сказав керівник області.

Схожі проблеми мав ЗАЛК

Зі схожими проблемами кілька років тому стикався Запорізький алюмінієвий комбінат (ЗАЛК), який сьогодні майже зупинив свою роботу. Це був єдиний в Україні алюмінієвий комбінат. Із 6 тисяч працівників на ньому залишилось працювати трохи більше трьох сотень людей, переважно охоронців. Власники ЗАЛКу так і не змогли домовитись про пільгову вартість електроенергії. Тим часом закордонні конкуренти ЗАЛКу отримували електроенергію, прив’язуючись до котирування Лондонської біржі. Так було і в Україні, але на початку двотисячних років це скасували і тепер вартість електроенергії держава регулює на власний розсуд. Сьогодні на цю стежку ступив Запорізький феросплавний, констатує Валерій Сєдов, заступник голови Профспілки металургів та гірняків України.

«Ми весь час боремося за перший клас енергоспоживання для цього підприємства. Тариф росте і росте. Він підвищувався 4 рази протягом минулого року. І в цьому році він вже підвищувався. Всі наші дії в рамках соціального діалогу, як із владою, так і з власниками до сьогоднішнього дня результату не мали», – зауважує Валерій Сєдов.

Порятунок потопаючого – справа рук самого потопаючого

Більшість людей навряд чи знайдуть роботу за спеціальністю, кажуть фахівці обласного центру зайнятості. Людям доведеться перекваліфіковуватись або шукати роботу самотужки. Так у центрах зайнятості актуальні близько 200 вакансій на місяць. У минулому році втратили роботу майже 6 тисяч працівників, за перше півріччя нинішнього – 1,5 тисячі.

У вівторок під час перебування у Дніпропетровську Віктор Янукович доручив вирішити проблеми запорізьких металургів до 1 жовтня. Була створена міжвідомча робоча група під час роботи якої введено мораторій на звільнення працівників металургійного комплексу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG