Доступність посилання

ТОП новини

Україна просить Чехію повернути майно громади – посол


Іван Грицак
Іван Грицак
Україна проситиме Чехію повернути майно української громади, повідомив Радіо Свобода посол України в Чехії Іван Грицак.

Він збирається в четвер обговорювати це питання на зустрічі з міністром закордонних справ Чехії, першим віце-прем’єром Карлом Шварценберґом.

«Буду просити його, щоб на рівні державному, урядовому не відхрестилися просто, не відмахнулися, як це було до цього часу, а щоб уважно розглянули і, якщо немає можливості повернути те, що там збудовано (наскільки мені відомо, там поліклініка збудована), то вирішити питання бодай тих для українських організацій, організатором яких є громадяни Чеської Республіки, щоб вони мали такий будинок і таке приміщення для своєї діяльності», – заявив Іван Грицак.

Український посол також збирається передати чеським урядовцям видання про історію Музею визвольної боротьби України, який існував у Чехії між двома світовими війнами.

Музей визвольної боротьби України був заснований у Празі в 1925 році за ініціативи групи професорів Українського вільного університету. У міжвоєнний період він був єдиним і найбільшим подібним українським закладом за межами України. Під час бомбардування Праги в лютому 1945 року триповерховий будинок музею, який належав українській громаді в Празі, був зруйнований. У 1948 році тодішня влада Чехословаччини націоналізувала майно і кошти музею, а його фонди були розпорошені чи знищені.

Повністю інтерв’ю з Іваном Грицаком читайте незабаром на сайті Радіо Свобода.
XS
SM
MD
LG