Доступність посилання

ТОП новини

Відкриття зустрічі Ялтинської Європейської cтратегії (YES)


Сімферополь – У четвер у Ялті розпочнеться Дев’ята зустріч Ялтинської Європейської cтратегії (YES). Це – громадський майданчик для публічної дипломатії між ЄС, Україною, Росією та іншими країнами. На таких форумах збираються політики, дипломати, державні діячів, журналісти, аналітики і бізнесмени. Цього року очікується участь Кондолізи Райс, Євгена Касперського і Штефана Філе, а також прем’єр-міністра Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана.

Прем’єр-міністр Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган і Президент України Віктор Янукович відкриють пленарні засідання Дев’ятої зустрічі Ялтинської Європейської стратегії, що розпочнуться у п’ятницю в Лівадійському палаці. За повідомленням прес-служби YES, вони обговорять актуальні питання розвитку України та Туреччини, а також майбутнє «широкої Європи» в 21-му сторіччі. Модератором цієї дискусії стане колишній польський президент, нині – голова Наглядової ради Ялтинської Європейської Стратегії Александр Квасьнєвський.

Основною темою 9-ї Ялтинської щорічної зустрічі, яка має назву «Україна і світ: долаючи завтрашні виклики разом», стануть ключові трансформації, які вже сьогодні формують майбутнє глобального світу. Виконавчий директор YES Іванна Климпуш-Цинсадзе каже, що нинішня Зустріч відбувається у переломний час для всього світу.

«Пройшли вибори у Франції, в Росії. Незабаром відбудуться вибори у Сполучених Штатах, відбуватиметься ротація влади в Китаї і, звичайно, парламентські вибори в Україні. Незалежно від того, чи залишаться при владі старі, чи прийдуть нові люди, все-рівно, відбуватимуться зміни, а суспільство переживає певний стрес. І ця хвиля матиме вплив на весь світ. Також, цього року ми багато зосереджуватимемося на обговоренні майбутнього», – каже Іванна Климпуш-Цинсадзе.

За словами Іванни Климпуш-Цинсадзе, дискусії форуму будуть присвячені майбутньому світової економіки, питанням нового світоустрою та безпеки, можливим моделям розвитку капіталізму. Особливу увагу приділятиметься ролі інновацій та лідерства в трансформації економіки і суспільства. Серед тем обговорення – майбутнє Європейського союзу, енергетичні проблеми, а також внутрішні і зовнішні виклики, що стоять перед Україною.

Американський і російський вектор в Ялті

Переважно про майбутнє на Дев’ятій Ялтинській зустрічі говоритиме і 66 державний секретар США, колишній радник Президента Сполучених Штатів з національної безпеки, доктор Кондоліза Райс. У п'ятницю вона відкриє своїм виступом пленарну дискусію, присвячену майбутньому глобального порядку і безпеки.

Наступного дня Кондоліза Райс візьме участь в «енергетичній панелі», яку разом з нею проведуть віце-прем'єр-міністр Росії Аркадій Дворкович і міністр палива та енергетики України Юрій Бойко. Вони, а також інші учасники дискусії обговорять енергетичні виклики, які стоять перед Європою в епоху кризи; розвиток альтернативних джерел і енергетичну безпеку регіону; нові моделі розвитку енергетичної взаємодії та співпраці між країнами ЄС, Росією та Україною, а також вплив цих факторів на процеси трансформації Європи.

Окрім колишнього держсекретаря США в Ялтинській щорічній зустрічі також візьмуть участь інші високопоставлені представники Сполучених Штатів. Зокрема, 14 вересня пройде інтерактивна ланч-дискусія, присвячена президентським виборам в США за участю колишнього глави адміністрації нинішнього Президента США, демократа Вільяма Дейлі, а також екс-спікера Палати Представників США, республіканця Ньюта Гінгріча.

В останній день роботи Ялтинської зустрічі YES, в неділю, її організатори обіцяють інтерактивний робочий обід під назвою «Майбутнє Росії».
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG