Доступність посилання

ТОП новини

Ініціатор фільму, через який вбили посла США, не був ізраїльтянином – консультант


Єгипетські протестувальники в Каїрі влаштували демонстрацію проти зробленого в США фільму, 11 вересня 2012 року
Єгипетські протестувальники в Каїрі влаштували демонстрацію проти зробленого в США фільму, 11 вересня 2012 року
Прага – США розмістили біля берегів Лівії два свої есмінці і послали до Лівії 50 морських піхотинців, щоб посилити захист американських дипломатів у тій країні. У вівторок, внаслідок нападу на консульство США в Бенгазі, чотири американські дипломатичні працівники, включно з послом у Лівії Крістофом Стівенсом, загинули. У Тріполі Вашингтон значно скоротив штат свого посольства. У четвер у низці мусульманських країн тривали протести проти зробленого в США любительського фільму «Безвинність мусульман» з провокаціями проти ісламу. Вашингтон взявся розслідувати напади на посольства США в мусульманських країнах, підозрюючи, що до цього вдалися бойовики «Аль-Каїди».

Президент США Барак Обама рішуче засудив брутальні вбивства американських дипломатів у Бенгазі і пообіцяв, що Вашингтон разом із урядами Лівії та інших країн регіону забезпечить захист дипломатичних місій США, знайде і притягне до відповідальності вбивць Крістофа Стівенса та його колег. Зокрема, держсекретар США Гілларі Клінтон назвала цей акт у Бенгазі «безглуздим насильством».

«Цей напад повинен потрясти свідомість людей будь-якої віри у всьому світі. Ми рішуче засуджуємо цей безглуздий випад насильства і звертаємо свої молитви до рідних, друзів та колег тих, кого ми втратили», – наголосила Клінтон.

У четвер на зустрічі в Брюсселі глави Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозу з президентом Єгипту Мохаммедом Мурсі, в столиці якого ось уже три дні тривають протести мусульман проти зробленого в США любительського фільму проти ісламу і його пророка Магомета, засудили напад на посольства США в Лівії та Єгипті.

«Дозвольте мені засудити у найбільш чіткій формі атаку проти американського посольства, внаслідок чого загинули чотири особи в Бенгазі, включно з послом США. Немає виправдання насильству і втратам невинних життів. Ми закликаємо лівійську владу вдатися до необхідних заходів, щоб не допустити подібних актів у майбутньому, захистити дипломатів», – заявив Баррозу.

Актори фільму: нас безчесно використали для провокації

Тим часом, як у Ємені, Єгипті, Бангладеш відбулися демонстрації проти антиісламського фільму поблизу дипломатичних представництв США, в Америці з’являються нові деталі щодо виробництва цієї любительської кінострічки. Тепер кажуть, що ім’я Сема Басіла, ініціатора фільму «Безвинність мусульман», нібито ізраїльтянина за походженням, є лише псевдо, за яким ховається єгипетський копт-християнин.

Стівен Клайн, людина, яка нібито була консультантом «Безвинності мусульман», каже, що навіть не знає точно імені кіновиробника. «Я його бачив лише два рази. Не знаю, з якої він країни. Але знаю, що він не єврей з Ізраїлю. Я можу лише припускати, що він приховував себе, щоб не наражати на небезпеку родину, котру я знаю, і яка повернулася на Близький Схід», – поділився своїми думками Клайн.



Він також сказав, що до створення фільму причетні люди, які втікали від репресій у мусульманських країнах. Актори, причетні до створення «Безвинності мусульман», уже заявили, що їх використали, бо вони не знали, що у фільмі будуть нападки на пророка Магомета. Деякі з них навіть доводять, що їхні ролі пізніше були дубльовані іншими для зміни змісту діалогів у фільмі. Коптська християнська церква в Єгипті у середу засудила цей фільм як провокацію. У багатьох країнах обмежили доступ до Youtube, щоб зменшити хвилю негативних реакцій на фрагменти згаданого фільму.

У США вже оголосили, що послали безпілотний літак стежити за ймовірними організаторами нападу на консульство в Бенгазі.

Тим часом влада Ірану заявила, що вважає, що фільм «Безвинність мусульман» з випадами проти ісламу був створений за «мовчазної згоди» уряду США. А міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що він був «приголомшений трагічною смертю американських дипломатів» і запропонував Гілларі Клінтон посилити співпрацю у боротьбі з міжнародним тероризмом.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG