Доступність посилання

ТОП новини

У світі тривають протести проти антиісламського фільму зі США


Юрба виламує ворота комплексу посольства США в Сані в Ємені 13 вересня 2012 року
Юрба виламує ворота комплексу посольства США в Сані в Ємені 13 вересня 2012 року
Юрби демонстрантів штурмували сьогодні будівлі посольств США в Ємені і Єгипті на протест проти появи у США образливого для мусульман кінофільму, про який в арабському світі дізналися останніми днями.

Зокрема, у столиці Ємену Сані демонстранти виламали головні ворота посольського комплексу і спалили всередині кілька автомашин та побили вікна, перш ніж їх вигнала поліція з застосуванням водометів і вдаючись до попереджувальних пострілів.

У столиці Єгипту Каїрі сутички з поліцією демонстрантів, які рвуться до посольства США, тривали сьогодні вже третій день.

Учора ввечері такі ж сутички відбувалися біля посольств США в Тунісі і Судані, а позавчора ввечері в нападі на консульство США в місті Бенгазі в Лівії загинув посол Сполучених Штатів у цій країні і ще кілька людей.

Причиною стали розповсюджені останніми днями арабським світом повідомлення про кінофільм, знятий раніше у США, який в образливому плані змальовує мусульман загалом і засновника ісламу пророка Магомета зокрема, що з погляду мусульман є блюзнірством.

Останні повідомлення зі США додають непевності щодо авторів цього малобюджетного непрофесійного фільму, який був уперше оприлюднений на приватному показі ще в червні і лишився практично непоміченим, аж доки викладені на YouTube уривки з нього не субтитрували останніми днями арабською мовою. Якщо раніше режисером вважали ізраїльтянина зі США, то тепер засоби інформації знову повертаються до можливості первісної версії, за якою автором фільму був єгипетський християнин-копт, який живе у США. Актори ж, які знялися в фільмі, заявили, що наданий їм сценарій був зовсім інакший і що вони й не гадали, що після переозвучування іншими голосами й іншим текстом фільм набуде антиісламського спрямування.
XS
SM
MD
LG