Доступність посилання

ТОП новини

Вибори «по-дніпродзержинськи»: арешт, розшук, негласне стеження


Дніпропетровськ – Представники опозиції заявляють про політичні переслідування у Дніпродзержинську. Один із місцевих опозиційних кандидатів заарештований «за хуліганство», другий оприлюднив заяву про незаконне стеження правоохоронних органів, а третій перебуває у розшуку, як він сам каже, «через політику». Представники усіх трьох заявляють про те, що на кандидатів тиснуть за замовленням регіоналів. Між тим у Партії регіонів усі звинувачення відкидають.

Ще до початку виборчої кампанії експерти попереджали, що вибори у Дніпродзержинську можуть стати «найпроблемнішими» в області. Наразі по 30-му округу офіційно зареєстрований 21 кандидат. А втім, не виключено, що до виборів це число зменшиться, заявляють у штабах непровладних кандидатів.

Скандально відомий своїм білбордом із «бабусею та котом» самовисуванець Максим Голосний встиг зареєструватись кандидатом ще до офіційного повідомлення, що він у розшуку. За даними з міліції, його шукають через підозри у зловживаннях на посаді селищного голови. За словами його самого, «через політику».

Місцевий кандидат за списком від «Нашої України» Ігор Лісничий цього тижня арештований за «хуліганство» трирічної давнини, його однопартійці теж запевняють, що справа політична.

«Влада використовує будь-які можливості»

Про тиск заявляє і кандидат-свободівець Віталій Купрій. Він зазначає, що вже майже місяць за ним «негласно стежать люди на спецавтомобілях». Він висловлює підозру, що його ось-ось заарештують за сфабрикованою справою.
Влада використовує будь-які можливості, зокрема, протизаконні, щоб не допустити поразки провладного кандидата
Віталій Купрій

«Перша спроба була щодо мого арешту. Вона не вдалась цілком випадково, бо вони не знали, де є запасні виходи з мого офісу. Це були співробітники карного розшуку. Дуже масштабна була операція: по всьому місту стояли машини, які «вели». Я просто вдало «вискочив». Влада використовує будь-які можливості, зокрема, протизаконні, щоб не допустити поразки провладного кандидата», – розповів Радіо Свобода Віталій Купрій.

За його словами, тиск на непровладних кандидатів організувала влада, бо позиції висуванця регіоналів, першого заступника міського голови Костянтина Гузенка на окрузі слабкі.

Проте в Партії регіонів звинувачення в організації тиску категорично відкидають. Провладний кандидат у Дніпродзержинську має високий рейтинг, зазначив Радіо Свобода речник обласної організації Партії регіонів Андрій Міхейченко.
Ті, хто заявляють про якісь переслідування, їм просто нічого сказати своїм виборцям
Андрій Міхейченко

«Рейтинги Костянтина Гузенка дуже високі, що б там не казали. Він перший заступник міського голови, зустрічався з людьми, багато кому допоміг, виконує свої службові обов’язки. Йому ні з ким там особливо й змагатись. Ті, хто заявляють про якісь переслідування, їм просто нічого сказати своїм виборцям», – стверджує Андрій Міхейченко.

У Головному управлінні МВС України в області Радіо Свобода поки не прокоментували звинувачення у причетності до переслідувань кандидатів. Як зазначила речник відомства, це можуть зробити через інформаційний запит – упродовж трьох днів.

«Особливий» округ?

Водночас керівник Незалежної асоціації журналістів Іван Красиков, який стежить за виборами в області, констатує, що Дніпродзержинськ став ареною передвиборчого протистояння.

«Я вже років з десять стежу за виборами у Дніпродзержинську, і можу сказати, що там дуже великий прошарок опозиційного електорату. Більший, ніж у Дніпропетровську. Це єдине місто в області, де на минулих виборах в міськраду пройшли низка опозиційних сил, не тільки «Фронт змін» і «Батьківщина», як в області, а й «Наша Україна» і «За Україну». Тому, мабуть, зараз така ситуація», – сказав Іван Красиков.

Між тим один із непровладних кандидатів, Віталій Купрій повідомив, що «через загрозу арешту був змушений виїхати за межі міста».
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG