Доступність посилання

ТОП новини

У Росії готуються до суботнього «Маршу мільйонів»


«Марш мільйонів» в Москві, травень 2012
«Марш мільйонів» в Москві, травень 2012
Російська опозиція готується до проведення однієї з найбільших акцій протесту останнього часу, так званого «Маршу мільйонів», який планується на суботу. Влада Москви і представники протестного руху з третьої спроби домовилися про маршрут демонстрації, в якій планують взяти участь десятки тисяч росіян.

«Марш мільйонів» узгоджений з урядом Москви і пройде від станції метро «Пушкінська» по бульварах до проспекту Сахарова, де відбудеться мітинг. Влада пропонувала демонстрантам інший маршрут, який ті відкидали. Про те, як складно проходили переговори, розповідає в інтерв’ю Російській службі Радіо Свобода один з організаторів «Маршу мільйонів», координатор Лівого фронту Сергій Удальцов.

«Ми не хочемо іти на Фрунзенську набережну. І ми про це говорили і раніше. Але з іншого боку, ми не ставимо владі ультиматум. Ми кажемо, давайте шукати компроміс в рамках Садового кільця», – розповів опозиціонер.

Дозволена кількість учасників акції – 25 тисяч осіб. Близько 20 тисяч користувачів соціальних мереж повідомили, що вони будуть брати участь у «Марші мільйонів» 15 вересня в Москві.

Такі дані публікують офіційні групи заходу «ВКонтакте» і у Facebook. Крім того, організатори акції повідомляють, що на проведення маршу вже зібрали понад 200 тисяч рублів, що є близько 50 тисяч гривень.

Сергій Удальцов уточнив, що хода розпочнеться о 14-й годині, а мітинг на проспекті Сахарова - о 16-й. Крім політичних гасел про повернення чесних виборів, прозвучать і соціальні вимоги: зупинити зростання тарифів ЖКГ, збільшити бюджетне фінансування науки, медицини, освіти. Мітинг планується завершити о 22-й годині.

Між тим, 12 вересня Мосміськсуд відхилив скарги адвокатів на арешт підозрюваних у справі про заворушення на Болотної площі Степана Зіміна та Володимира Акіменкова. Раніше Басманний суд продовжив термін їхнього тримання під вартою до 6 листопада. Всього у справі про заворушення «Маршу мільйонів», який завершився 6 травня нинішнього року бійками з поліцією, затримано 17 осіб. Їх звинувачують в організації масових заворушень і непокорі співробітникам поліції. Опозиціонери звинувачують владу в провокаціях.

Вироки Pussy Riot і Таїсії Осипової мобілізували

Політолог Олексій Мухін прогнозує, що вересневі «Марші мільйонів» будуть досить численними. На його думку, «роль мобілізації» зіграли жорстокі вироки учасницям панк-групи Pussy Riot і Таїсії Осипової, активістки «Іншої Росії», засудженої на 8 років позбавлення волі. Також протестувальники планують виступити проти переслідування учасників подій на Болотній, ініціювання провладною партією «Єдина Росія» вигнання з Держдуми опозиційних депутатів.

В інтерв'ю Радіо Свобода політолог висловив побоювання, що акції 15 вересня можуть завершитися черговими сутичками з поліцією. На його думку, основне завдання лідерів руху протесту – «формування виразної політичної порядку денного, яку вони б пред'явили публіці, й перетворення акцій протесту у щось більш конструктивне, ніж просто ходіння по вулицях».

Експерт радить столичним опозиціонерам звертати більше уваги на соціальні проблеми російської глибинки – можливо, це допоможе їм підвищити свою популярність у регіонах і завоювати мандати депутатів місцевих представницьких органів.

У п’ятницю біля станцій московського метро пройде серія одиночних пікетів із закликом прийти на опозиційний «Марш мільйонів». В учасників пікетів будуть також плакати із закликами звільнити Таїсію Осипову.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG