Доступність посилання

ТОП новини

Все менше жителів Криму хочуть до Росії, а дочка Тимошенко розраховує на Путіна (європейська преса)


Прага – Європейська преса далі висвітлює перипетії довкола ув’язнення Юлії Тимошенко і звертає увагу на чергові висловлювання її дочки Євгенії, яка попереджає, що Україна перебуває на межі «кінця демократії» і це можуть знаменувати парламентські вибори, в яких перемогу собі готує команда Президента Януковича. Євгенія Тимошенко також зауважує, що вже тепер є низка проявів порушення принципів чесності й прозорості нинішніх виборів, які, ймовірно, не будуть визнані як демократичні. Дочка ув’язненого лідера опозиції тепло відгукується в інтерв’ю європейським журналістам про позитивну роль глави Кремля Володимира Путіна у вирішенні долі її матері. Євгенія має намір особисто просити Путіна про допомогу визволити Юлію Тимошенко з в’язниці. Газети також звертають увагу на те, що жителі Криму вже не хочуть до Росії.

Австрійська Die Presse інформує про візит до Відня дочки ув’язненого в Україні колишнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко. Газета зауважує, що Євгенія Тимошенко застерігає Європу від небезпеки «кінця демократії» в Україні, який може настати внаслідок перемоги на парламентських виборах команди Президента Януковича, його нині правлячої Партії регіонів. Євгенія боїться, як вона висловилася у Відні, що ЄС може визнати в цілому перемогу Партії регіонів на виборах 28 жовтня, незважаючи на те, що вже нині є низка брутальних порушень демократичності виборчого процесу. Такий розвиток подій лякає вже тепер не лише опозицію, а й більшість українців, зауважує Євгенія Тимошенко.

У розлогому інтерв’ю віденській Der Standard Євгенія Тимошенко закликає владу Австрії розпочати розслідування проти зловживань влади Президента України,вона вважає, що «лише персональні санкції Заходу щодо українських владних постатей могли б привести до звільнення Юлії Тимошенко». Євгенія Тимошенко також вважає, що розслідування проти української влади та її нечесних фінансових оборудок за кордоном мали б також ініціювати Велика Британія, Латвія, Кіпр і США. «Ці держави мали б дуже сильну позицію у впливі на Київ», – вважає дочка колишнього Прем’єр-міністра. Вона також попереджає, що ті фінанси, які вивозяться нині з України владою, вказують на небезпечну для розвитку української демократії тенденцію. Євгенія Тимошенко також сказала в інтерв’ю Der Standard, що вона хотіла б зустрітися з президентом Росії Володимиром Путіним і особисто подякувати йому від імені своєї матері за підтримку. «Путін є одним із небагатьох людей у світі, – каже Євгенія, – хто може допомогти вирішити цю кризу і звільнити політичних в’язнів (Тимошенко та її колег). Ми сподіваємося, що він допоможе», – висловила надію Євгенія Тимошенко.

Московська «Независимая газета» інформує про дані соціологічних досліджень щодо настроїв населення українського Криму. Дослідники компанії Research & Branding Group, які провели моніторинг серед населення півострова на замовлення ООН, отримали дані про те, що за останній рік серед кримчан на 15 відсотків зменшилася кількість прихильників автономії Криму в складі Росії. Нині їхня кількість становить лише 38 відсотків. Майже на 15 відсотків виросло число прихильників повної незалежності Криму, таких нині 40 відсотків. Експерти кажуть, що зміни у настроях кримчан щодо Росії пояснюються, зокрема, непоступливістю Кремля щодо ціни на газ, що приводить до зростання комунальних платежів в Україні, тому числі і в Криму.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG